Agricultural Economics Multiple Choice Questions and Answers (MCQS): Agriculture Entrance Exam

Agriculture Economics Multiple Choice Questions: Agriculture Economics is a subject as well as major or minor minor faculty in a n agriculture university. It is the study of agriculture product’s, services and their marketing.

Agriculture Economics Multiple Choice Questions are asked in different agricultural competitive exams. These questions are important in agricultural competitive exams e.g., JRF, SRF, CET, BHU, NET, ICAR, RHEO, RAEO, SHDO, SADO, ADH ADA etc.

INDEX

S. NO.TITLE
PART 01Purchase Questions
PART 02Agricultural Economics Multiple Choice Questions and Answers (MCQS)

PART 01: Purchase Questions



^Agronomy MCQ(S) @50 INR


Last Updated: 09-06-2020, 12:38 pm IST

PART 02: Agricultural Economics MCQS

Question- 01. TRIFED was established in the year 1987 for…?

(a). To develop marketing system for forest products.
(b). To develop marketing system for medicinal products.
(c). To develop marketing system for foreign products.
(d). To develop marketing system for non-agricultural products.

See Answer

Question- 02. Which is known as the sunk cost?

(a). Retrospective cost.
(b). Fixed cost.
(c). Flow cash.
(d). Fixed cash.

See Answer

Question- 03. Macro approach is a concept of…?

(a). Farm management.
(b). Production economics.
(c). Market surplus.
(d) All of the above.

See Answer

Question- 04. Land holding of marginal farmer is?

(a). Less tha 5 acre.
(b). More tha 5 acre.
(c). Less than 2.5 acre.
(b). More than 2.5 acre.

See Answer

Question- 05. The theory of absolute advantage was given by?

(a). Walker.
(b). Shane.
(c). Germy.
(d). Smith.

See Answer

Question- 06. Contribution of agriculture in India’s GDP in the year 2016 was?

(a). 12 – 13%.
(b). 16.9 – 17.9%.
(c). 14.8 – 15. 8%.
(d). 13 – 14%.

See Answer

Question 07. In economics cash is a..?

(a). Working capital.
(b). Fixed capital.
(c). Flowing in one direction
(d). Non of the above.

See Answer

Question 08. The theory of inflation was given by..?

(a). A. Walker.
(b). A. P. Lerner.
(c). S. M. . Marker.
(d). W. Stan.

See Answer

Question 09. Production Economics is a..?

(a). Micro approach.
(b). Macro approach.
(c). Both a and b.
(d). Non of the above.

See Answer

Question 10. Who is know as father of economics?

(a). J. M. Keynes.
(b). V. Anstey.
(c). F. Smith.
(d). Marshall.

See Answer

Question 11. Full form of GNP is..?

(a). Gross National Productivity.
(b). Gross National Product.
(c). Gross Nation Product.
(d). Growing National Product.

See Answer

Question 12. The planing commission was established in..?

(a). 1940.
(b). 1960.
(c). 1950.
(d). 1960.

See Answer

Question 13. The central agmark laboratory is situated at..?

(a). Pune.
(b). Nagpur.
(c). Mumbai.
(d). Goa.

See Answer

Question 14. Types of wages are..?

(a). Money.
(b). Real.
(c).  Both a and b.
(d). Non of the above.

See Answer

Question 15. Which is a type of wealth?

(a). Negative wealth.
(b). Cosmopolitan wealth.
(c). National wealth.
(d). All of the above.

See Answer

Question 16. Dumping activity is seen in..?

(a). Demonopolization.
(b). Monopoly.
(c). De facto standard.
(d). All of the above.

See Answer

Question 17. Reason for poverty of people in India is..?

(a). Government.
(b). Agriculture.
(c). Poor use of natural resources.
(d). All of the above.

See Answer

Question 18. A marginal farmer should have land between..?

(a). 1 – 1.5 acre.
(b). 1.5 – 2.5 acre.
(c). 5 – 7.5 acre.
(d). 2.5 – 5 acre.

See Answer

Question 19. Planning commission was established in..?

(a). 1950.
(b). 1960.
(c). 1955.
(d). 1965.

See Answer

Question 20. Operational holding refers to..?

(a). Net cultivated area by farmer.
(b). Total irrigated area.
(c). Total area under fencing.
(d). All of the above.

See Answer

Question 21. In mixed farming, gross income from livestock is..?

(a). 50%.
(b). 25%.
(c). 21%.
(d). Non of the above.

See Answer

Updating…….

-BY HARISH MANIK


(1). Horticulture Multiple Choice Questions.

(2). Agriculture Multiple Choice Questions.

(3). Entomology Multiple Choice Questions.

(4). Pre Agriculture Test Multiple Choice Questions.

(5). Post Harvest Technology Multiple Choice Questions.


Go To Blog!

Go To Home!

0 0 vote
Article Rating

About the Author

admin
admin
1. Author and Content Writer. 2. Agriculture Consultant and Farmer's Trainer. 3. Agriculture Entrepreneur.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x