Agro Meteorology Multiple Choice Questions

agri-meteorology-questions
Agro Meteorology MCQ

Read 50+ Agricultural Meteorology MCQ or Agro Meteorology Multiple Choice Questions. These Objective types MCQs include important  questions from the fundamental topics of Meteorology.

TypeMCQ
Total Questions50
UpdatesYes, updated
ForICAR JRF, SRF, NET BHU, CET and all others agricultural competition exams

Agro Meteorology Multiple Choice Questions

Agricultural Meteorology MCQ 01

Answer After Each 5th MCQ

Question 01. Who is related with the classification of climate?

(a). De Condole.
(b). Koppen.
(c). Troll.
(d). All of the above.

Question 02. Albedo is an energy….?

(a). Received by the Earth from Sun and absorbed.
(b). It is received by the Earth from Sun and reflected back to space.
(c). Some parts are absorbed and some are reflected.
(d). None of the above.

Question 03. The average height of  troposphere is nearest in..?

(a). Tropics.
(b). Middle latitudes.
(c). Both a and b.
(d). Polar regions.

Question 04. How does heat flow in liquid..?

(a). Radiation.
(b). Conduction.
(c). Convection.
(d). All of the above.

Question 05. Barometer measures..?

(a). Wind pressure.
(b). Air flow.
(c). Rainfall.
(d). Atmospheric pressure.

See Answer

Question 06. Which types of weather forecasting helps in determining cropping pattern?

(a). Short weather forecast.
(b). Medium weather forecast.
(c). Long weather forecast.
(d). All of the above.

Question 07. The National Remote Sensing Agency is situated in/at..?

(a). Bangalore.
(b). Hyderabad.
(c). Jaisalmer.
(d). Patna.

Question 08. The medium range weather forecasting is done for..?

(a). 3 – 10 days.
(b). 10 – 15 days.
(c). 15 – 20 days.
(d). None of the above.

Question 09. The wordMonsoon is an..?

(a). Indian origin.
(b). Latin American origin.
(c). Arabic.
(d). Indo-Malayan origin.

Question 10. The date of onset of monsoon in India is..?

(a). 1st June.
(b). 1st July.
(c). 1st August.
(d). 1st May.

See Answer

Question 11. Which is a type of kinetic energy..?

(a). Radiant energy.
(b). Thermal energy.
(c). Electrical energy.
(d). All of the above.

Question 12. What is the size of average rain drop in diameter?

(a). 3.
(b). 1.
(c). 2.
(d). 1.5.

Question 13. Which is rainy cloud..?

(a). Nimbo stratus.
(b). Cumulonimbus.
(c). Both a and b.
(d). All of the above.

Question 14. The Indian Meteorological Organization is situated in..?

(a). Mumbai.
(b). Delhi.
(c). Kolkata.
(d). Pune.

Question 15. The warm and cold cloud seeding agent is..?

(a). Same chemical.
(b). Different chemicals.
(c). No chemical is required.
(d). None of the above.

See Answer

Question 16. The instrument which records meteorological data at any place..?

(a). Weather machine.
(b). Automatic Weather station.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

Question 17. Rain gauge is also known as..?

(a). Udo meter.
(b). Pluvimeter.
(c). Ombrometer.
(d). All of the above.

Question 18. The optimum temperature for better crop production is..?

(a). 22 – 25 °C.
(b). 18 – 24 °C.
(c). 20 – 30 °C.
(d). 16 – 18 °C.

Question 19. Isobar is..?

(a). Line of equal pressure.
(b). It is the line of equal rainfall.
(c). Line of equal temperature.
(d). None of the above.

Question 20. Types of rain gauges include..?

(a). Graduated cylinders.
(b). Weighing gauges.
(c). Tipping bucket gauges.
(d). All of the above.

See Answer

Question 21. The automated weather measurement is taken..?

(a). Once in an hour.
(b). Only once in a day.
(c). Two in an hour.
(d). Only two in a day.

Question 22. The wind vane is used to determine..?

(a). Wind speed.
(b). Wind pressure.
(c). Wind direction.
(d). All of the above.

Question 23. Generally, a wind vane should be kept..?

(a). East of the building.
(b). North of the building.
(c). South of the building.
(d). Top of the building.

Question 24. The mean sea level pressure is..?

(a). 1010.25.
(b). 1013.25.
(c). 1111.25.
(d). 1310.25.

Question 25. The weather phenomena rain, occurs in..?

(a). Mesosphere.
(b). Stratosphere.
(c). Troposphere.
(d). Thermosphere.

See Answer

Agricultural Meteorology MCQ 02

Question 01. Forecast based on .. and .. are important for agriculture?

(a). Air, temp.
(b). Temp., frost.
(c). Precipitation, temp.
(d). Humidity, precipitation.

Question 02. The headquarter of the World Meteorological Organization is located in..?

(a). Capetown.
(b). Geneva.
(c). Cordoba.
(d). Trinidad.

Question 03. SYNOP, CLIMAT and TEMP are..?

(a). Forecasting system.
(b). Weather parameters.
(c). Both a and b.
(d). Meteorological codes.

Question 04. CLIMAT is a…?

(a). Character based code.
(b). Numerical based code.
(c). Symbol based code.
(d). All of the above.

Question 05. The world meteorological day is held annually on..?

(a). 20 March.
(b). 21 March.
(c). 22 March.
(d). 23 March.

See Answer

Question 06. According to International System of Units, wind speed is measured in..?

(a). Metre/Second.
(b). Metre/Minute.
(c). Metre/Milisecond.
(d). None of the above.

Question 07. Oktas is a term which is used for..?

(a). Cloud height.
(b). Cloud cover.
(c). Cloud density.
(d). Cloud layers.

Question 08. The primary greenhouse gases in Earth’s atmosphere is/are..?

(a). Water vapor.
(b). Methane.
(c). Carbon dioxide.
(d). All of the above.

Question 09. The inaccuracy of weather forecasting is due to..?

(a). Latitude.
(b). Altitude.
(c). Topography.
(d). Chaotic nature of the atmosphere.

Question 10. A low pressure system indicates..?

(a). Low chance of rain.
(b). Greater chance of rain.
(c). No chance of rain.
(d). None of the above.

See Answer

Question 11. The rapid pressure rises indicate..?

(a). Improving weather conditions.
(b). Stable weather condition.
(c). Both a and b.
(d). Bad weather conditions.

Question 12. The maretail showing moisture at high altitude signals..?

(a). Early arrival of wet weather.
(b). It is early to late arrival of wet weather.
(c). Late arrival of wet weather.
(d). None of the above.

Question 13. The persistent type of Monsoon in India is observed in..?

(a). Asam.
(b). Tamilanadu.
(c). Kerala.
(d). Chhattisgarh.

Question 14. In global Monsoon system, the abrupt Monsoon is generally observed in..?

(a). March.
(b). April.
(c). May.
(d). June.

Question 15. The first important factor which plays most important part in Monsoon in India is?

(a). Western Ghat.
(b). Thar Desert.
(c). Himalayas.
(d). Chhota Nagpur Plateau.

See Answer

Question 16. The Arabian Sea Branch of Southwest Monsoon first hits..?

(a). Deccan plateau.
(b). Vindhyachal.
(c). Western ghat.
(d). Eastern ghat.

Question 17. According to National Weather Forecasting Centre, the red color warning means..?

(a). Red alert.
(b). Take action.
(c). Disaster.
(d). Bad weather.

Question 18. The government of India established the India Meteorological Department in the year..?

(a). 1871.
(b). 1873.
(c). 1870.
(d). 1875.

Question 19. Who was the first Meteorological Reporter to the Government of India..?

(a). Francis Beaufort.
(b). Tor Bergeron.
(c). David Bates.
(d). Mr. H. F. Blanford.

Question 20. The first headquarter of IMD was?

(a). Chennai.
(b). Kolkata.
(c). Delhi.
(d). Hyderabad.

See Answer

Question 21. The present headquarter of IMD is..?

(a). Delhi.
(b). Mumbai.
(c). Jaipur.
(d). Nagercoil.

Question 22. Before shifting IMD to Pune, it was shifted from Kolkata to..?

(a). Bhopal.
(b). Surat.
(c). Ahamadabad.
(d). Shimla.

Question 23. Green color forecasting symbol indicates..?

(a). Watch.
(b). Warning.
(c). No warning.
(d). Alert.

Question 24. Yellow color forecasting symbol indicates..?

(a). Watch.
(b). Warning.
(c). No warning.
(d). Alert.

Question 25. The dark yellow color forecasting symbol indicates..?

(a). Watch.
(b). Warning.
(c). No warning.
(d). Alert.

See Answer


REFERENCE:

Indian Meteorological Department

Agro Meteorology Multiple Choice Questions

Last Updated: 15-05-2021


0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments