Agronomy Multiple Choice Objective Questions and Answers: Agriculture Entrance Exam Questions

Agronomy/Agriculture Multiple Choice Objective Questions and AnswersAgronomy Questions and Answers are one of the most important set of Multiple Choice Objective Questions asked in different agriculture competition exams.

These questions are always included in various competitive exams e.g., Pre Agriculture Test, B. Sc., agriculture, M. Sc., agriculture, Ph. D., Agriculture Eligibility Test etc.


This Page is Updated

Last Updated: 07/07/2021 at 01:19 pm, IST.

Number of Questions Added: 20, in Section B.

INDEX

S. NO.HEADINGSAction
1.PART 01: PURCHASE MCQ(S)
2.PART 02: Agronomy Online Mock Test 100 MCQ @15.00 INRPayNow
3.PART 03: AGRONOMY MCQ(S)

PART 01: PURCHASE MCQ(S)

AGRONOMY MCQ 1000 @ 35.00 INR

Note: Questions are different from the questions included in post.
“T & C Applied”


PART 03: AGRONOMY MCQ(S)

(A). Online Mock Test Agronomy 100 MCQ @15.00 INR

A password protected link will be sent after successful payment for Online Mock Test.

(B). IBPS AFO Online Mock Test, 500 MCQ @35.00 INR

Read details


(A). GENERAL

Question 01. Who is credited to spread SRI method around the world?

(a). Norman Uphoff.
(b). Father Henri de Laulanie.
(c). Yuan Longping.
(d). None of the above.

See Answer

Question 02. Which is not a secondary tillage equipment?

(a). cultivators.
(b). harrows.
(c). planks.
(d). Basin lister.

See Answer

Question 03. Scientific name of kodo millet is?

(a). Paspalum scrobiculatum.
(b). Pennisetum glauc_m.
(c). Eleusine coracana.
(d). Panic_m miliaceum.

See Answer

Question 04. Golden rice consists which beta-carotene biosynthesis gene?

(a). psy.
(b). crtl.
(c). Both a and b.
(d). Only crtl.

See Answer

Question 05. Which is known as horse gram?

(a). Chickpea.

(b). Kulthi bean.
(c). Red gram.
(d). Black gram.

See Answer

Question 06. Leibig’s law is associated with?

(a). Plant diseases.
(b). Only plant growth.
(c). Plant growth and nutrition.
(d). Only plant nutrition.

See Answer

Question 07. Leibig’s law of minimum is first time developed by?

(a). Justus Von Liebig.
(b). Carl Sprengel.
(c). Cooper.
(d). John Marc.

See Answer

Question 08. Total number of plant nutrition required by the plants is?

(a). 17.
(b). 18.
(c). 16.
(d). 19.

See Answer

Question 09. Typical height of Norin 10 is?

(a). 3 feet.
(b). 1.5 feet.
(c). 2 feet.
(d). 2.5 feet.

See Answer

Question 10. Father of agronomy is?

(a). Pietro de’Crescenzi.
(b). Jethro Tull.
(c). Vasily Vasil’evich Dokuchaev.
(d). norman borlaug.

See Answer

Question 11 CRI is located at?

(a). Bidyadharpur.
(b). Mandapura.
(c). Sandhapur.
(d). Bahugram.

See Answer

Question 12. Hoe is used for?

(a). Remove weeds.
(b). Clean soil.
(c). Harvesting root crops.
(d). All of the above.

See Answer

Question 13. Process of grain drying in bin starts from?

(a). Bottom of the bin.
(b). Middle of the bin.
(c). Top of the bin.
(d). At any point.

See Answer

Question 14. Which is a widely used fertilizer?

(a). Urea.
(b). DAP.
(c). Calcium Nitrate.
(d). Nitro-limestone.

See Answer

Question 15. The scientific name of Flint corn includes?

(a). Everta.
(b). Creatina.
(c). Indurata.
(d). Amylacea.

See Answer

Question 16. The manual ‘Ruralia Commoda’ was written by?

(a). Norman Borlaug.
(b). Pietro de’ crescenzi.
(c). MS Swmainathan.
(d). Jethro Tull.

See Answer

Question 17. Pietro de’ Crescenzi was a?

(a). an Italian.
(b). Portuguese.
(c). German.
(d). Swedish.

See Answer

Question 18. What is the width of row in strip-tillage?

(a). 4-5 inches.
(b). 5-6 inches.
(c). 6-7 inches.
(d). 8-10 inches.

See Answer

Question 19. Which species contributes 90% of total cotton production in the world?

(a). Gossypium arboreum.
(b). Gossypium hirsutum.
(c). Gossypium barbadense.
(d). Gossypium herbaceum

See Answer

Question 20. Year round tillage is type of……?

(a). Primary tillage.
(b). Secondary tillage.
(d). Zero tillage.
(d). All of the above.

See Answer

Question 21. Crop circle is the result of…….?

(a). Drip irrigation.
(b). Ring irrigation.
(c). Sprinkler irrigation.
(d). Flood irrigation.

See Answer

Question 22. Stale seed bed is a technique of?

(a). Rice nursery bed.
(b). Preparation false seed bed.
(c). Raised bed in rainy season.
(d). None of the above.

See Answer

Question 23. Which is ideal condition for rice cultivation?

(a). High rainfall.
(b). High rainfall and warm weather.
(c). High rainfall, warm, shiny weather and a long dry spell.
(d). High rainfall, warm and shiny weather coupled with consistent dry spell.

See Answer

Question 24. Which Agro-ecological zone has more land area?

(a). Western Plains.
(b). Deccan Plateau and Eastern Ghat.
(c). Deccan Plateau ll.
(d). Northern Plains.

See Answer

Question 25. In dry farming rainfall is….?

(a). More than 500 mm but less than 750 mm.
(b). More than 750 mm but less than 1150 mm.
(c). Less than 750 mm.
(d). Less than 500 mm.

See Answer

Question 26. Causing factor of grey speck of oat is?

(a). Biological.
(b). Non biological.
(c). It is a physiological disorder.
(d). None of the above

See Answer

Question 27. Pahala blight of sugarcane is due to the lack of….?

(a). Fe.
(b). Mn.
(c). Sulfur.
(d). Cu.

See Answer

Question 28. Isoproturon is related to the group?

(a). Carbamates.
(b). Uracils.
(c). Ureas.
(d). Nitriles.

See Answer

Question 29. Triticale is a cross between?

(a). Wheat × Barley.
(b). Wheat × Sorghum.
(c). Wheat × Oat.
(d). Wheat × Rye.

See Answer

Question 30. Which is true for Norin 10?

(a). It is a gene used in wheat cultivar.
(b). It is a dwarf variety of wheat.
(c). It is a semi dwarf variety of wheat.
(d). It is a tall variety of wheat.

See Answer

Question 31. The rice variety which contains ‘Dee – geo – woo -gen’ is?

(a). IR- 36
(b). 1010.
(c). IR- 8.
(d). Basmati.

See Answer

Question 32. CIMMYT is related to?

(a). Maize.
(b). Maize and Wheat.
(c). Only maize.
(d). Only wheat.

See Answer

Question 33. Culture for groundnut cultivation is?

(a). Mycorrhiza.
(b). Rhizobia.
(c). Azotobactor.
(d). Azospirillum.

See Answer

Question 34. Rice variety jaya is a cross between?

(a). TN- 1 × Type 141.
(b). TKM- 6 × PRH- 10.
(c). CORH- 1 × TKM – 6.
(d). TN- 1 × IR- 8.

See Answer

Question 35. Khaira in rice is a disease of……?

(a). Maturity stage.
(b). Nursery stage.
(c). Pre tillering stage.
(d). Stage after transplanting.

See Answer

Question 36. Ratooning of sugarcane requires?

(a). Less nitrogen than pure crop.
(b). No nitrogen is required.
(c). More nitrogen than pure crop.
(d). ‘N’ can be replaced with non-nitrogenous fertilizers.

See Answer

Question 37. The concept of crop logging came from?

(a). Medagaskar.
(b). Andes.
(c). Tasmania.
(d). Hawaii.

See Answer

Question 38. Select right sequence for the important operations in tobacco….

(a). Topping, priming, de-suckering, curing.
(b). Priming, topping, de-suckering, curing.
(c). Topping, de-suckering, priming, curing.
(d). De-suckering, topping, priming, curing.

See Answer

Question 39. Response farming is based on…?

(a). Analysis of chemical data.
(b). Analysis of weather data.
(c). Analysis of numerical data.
(d). All of the above.

See Answer

Question 40. In SSP quantity of sulphur is (in percentage)….?

(a). 12 %.
(b). 11 %.
(c). 10 %.
(d). 25%.

See Answer

Question 41. Aliphatic group of herbicide is?

(a). Paraquat.
(b). Propanil.
(c). Dalapon.
(d). MCPA.

See Answer

Question 42. Vector of foorkey disease in cardamum is….?

(a). Aphid.
(b). White fly.
(c). E. coli
(d). None of the above.

See Answer

Question 43. Organism used in genetic engineering is?

(a). Fungi.
(b). Bacteria.
(c). Insects.
(d). All of the above.

See Answer

Question 44. Central rice research station is located at?

(a). Bhuvaneshvar.
(b). Cuttuk.
(c). Dehradun.
(d). Bangaluru.

See Answer

Question 45. Depth of water required by a crop is..?

(a). Water level.
(b). Delta.
(c). Water height.
(d). Water quantity.

See Answer

Question 46. Jhum cultivation is found in..?

(a). Western part of India.
(b). Eastern part of India.
(c). Northern part of India.
(d). Southern part of India.

See Answer

Question 47. Main demerit of shifting cultivation is..?

(a). Forest loss.
(b). Soil loss.
(c). Soil structure loss.
(d). Climate change.

See Answer

Question 48. Objective of sustainable agriculture is..?

(a). Ecological balance.
(b). High production.
(c). Organic cultivation.
(d). All of the above.

See Answer

Question 49. Cropping intensity in monocropping is..?

(a). 150%.
(b). 200%.
(c). <100%.
(d). 100%.

See Answer

Question 50. Utera kheti is mainly adopted in..?

(a). M. P.
(b). Gujarat.
(c). Bihar.
(d). U. P.

See Answer

Question 51. …. is a usual alternate crop in Jute growing areas?

(a). Sugarcane.
(b). Rice.
(c). Maize.
(d). Cotton.

See Answer

Question 52. Consider about rainfed low land rice cultivation….

  1. Grown mostly in eastern India.
  2. Photosensitive rice varieties are ideal.
  3. Crop duration is around 80 – 100 days.
  4. Average productivity is 5 t/ha.
  5. Grown in around 13 million ha.

Which is true?

(a). 1, 2 and 5 are true.
(b). 1, 3 and 4 are true.
(c). 2, 4 and 5 are true.
(d). All are true.

See Answer

Question 53. Consider about rainfed upland rice cultivation..

  1. Crop duration is 140 – 145 days.
  2. Grown in around 6 million ha.
  3. Average productivity is lower than the lowland rice cultivation.
  4. Depends on rainfall pattern and soil topography.

Which is true?

(a). 1 and 3 are true.
(b). 2 and 4 are true.
(c). 4 and 3 are true.
(d). 1 and 4 are true.

See Answer

Question 54. Rice variety not released in 2014 by ICAR, NRRI, Cuttuk is..?

(a). CR Dhan 203.
(b). CR Dhan 206.
(c). CR Dhan 307.
(d). CR Dhan 309.

See Answer

Question 55. Directorate of Crop Management is located at/in…?

(a). ICAR.
(b). TNAU.
(c). IGKV.
(d). GAU.

See Answer

Question 56. The Active Tillering stage in barley is..?

(a). 15 – 20 DAS.
(b). 20 – 25 DAS.
(c). 30 – 35 DAS.
(d). 40 – 50 DAS.

See Answer

Question 57. 1:2:1 is the recommended fertilizer dose for..?

(a). Pulse crops.
(b). Oilseed crops.
(c). Fibre crops.
(d). Cereal crops.

See Answer

Question 58. Ideal pH for rice cultivation is..?

(a). 5 – 6.
(b). 4 – 6.
(c). 5.5 – 6.5.
(d). None of the above.

See Answer

Question 59. Shelling percentage of wheat is..?

(a). 40%.
(b). 50%.
(c). 45%.
(d). 60%.

See Answer

Question 60. Water requirement is highest in..?

(a). Cotton.
(b). Soybean.
(c). Sugarcane.
(d). Rice.

See Answer

Question 61. Which is truly matched..?

(period and events)

(a). 4000 B. C.  – Cultivation of barley.
(b). 3500 B. C. – Cultivation of Maize.
(c). 2200 B. C. – Cultivation of Rice.
(d). 1000 B. C. Cultivation of wheat.

See Answer

Question 62. The first cultivated crop is..?

(a). Wheat.
(b). Barley
(c). Both a and b.
(d). Maize.

See Answer

Question 63. The protein gluten is found in..?

(a). Barley.
(b). Wheat.
(c). Rye and oat.
(d). All of the above.

See Answer

Question 64. Fertilizer in low land rice should be applied in..?

(a). Reduced zone.
(b). Extended zone.
(c). Periodic zone.
(d). All of the above.

See Answer

Question 65. Which is the harvesting stage of oat?

(a). Milk.
(b). Dough.
(c). Boot.
(d). Can be harvested at any stage.

See Answer

(B). Crop Production

Question 01. Jaya variety of rice is the result of..?

(a). Intervarietal cross.
(b). Intravarietal cross.
(c). Mutation.
(d). Super selection.

See Answer

Question 02. Dehulling is a mechanical process in which..?

(a). Hulls or rice are removed.
(b). Hulls of muze are removed.
(c). Both a and b.
(d). Hulls of beans are removed.

See Answer

Question 03. Type(s) of dehulling used for soybean..?

(a). Hot.
(b). Warm.
(c). Cold.
(d). All of the above.

See Answer

Question 04. What is the major similarity among the following varieties of wheat?

I. Nilgiri Khapli.
II. Pusa Kiran.
III. Pusa Malvi.
IV. HS 562.

(a). Recommended area.
(b). Time of sowing.
(c). Both a and b.
(d). Year of release.

See Answer

Question 05. What is the recommended seed rate of mustard?

(a). 2 – 3 kg/ha.
(b). 4 – 6 kg/ha.
(c). 7 – 9 kg/ha.
(d). None of the above.

See Answer

Question 06. Nipping is necessary in..?

(a). Barley.
(b). Chickepea.
(c). Pigeonpea.
(d). Urd bean.

See Answer

Question 07. What is the harvesting index of pigeonpea?

(a). 0.17.
(b). 0.16.
(c). 0.18.
(d). 0.19.

See Answer

Question 08. Scientific name of urdbean is..?

(a). Phasiolus vulgaris.
(b). Phasiolus aureus.
(c). Phasiolus mungo.
(d). None of the above.

See Answer

Question 09. Earthing up in groundnut is done …. DAS?

(a). 25 – 35.
(b). 35 – 45.
(c). 45 – 55.
(d). 15 – 25.

See Answer

Question 10. Groundnut prefers …. soil?

(a). Clay.
(b). Sandy.
(c). Loam.
(d). Sandy loam.

See Answer

Question 11. Sowing time for Rabi sunflower is..?

(a). November, 1st to 2nd week.
(b). October, 1st to 2nd week.
(c). December, 1st to 2nd week.
(d). January, 1st to 2nd week.

See Answer

Question 12. The soybean contains …. protein?

(a). 30 – 40%.
(b). 40 – 42%.
(c). 42 – 45%.
(d). 45 – 60%.

See Answer

Question 13. Rosette is the critical stage of irrigation in..?

(a). Rapeseed.
(b). Sunflower.
(c). Safflower.
(d). Linseed.

See Answer

Question 14. Safflower is also used as..?

(a). Trap crop.
(b). Fencing crop.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See Answer

Question 15. If the weight of lint is 150 and weight of cotton seed is 350, then what would be the ginning percentage?.

(a). 44.22.
(b). 24.67.
(c). 42.85.
(d). 33.33.

See Answer

Question 16. Ridge and furrow method in sugarcane is used in..?

(a). North India.
(b). Western India.
(c). Eastern India.
(d). South India.

See Answer

Question 17. Kasini is the objectional weed of..?

(a). Lucerne.
(b). Berseem.
(c). Oat.
(d). Sugarcane.

See Answer

Question 18. Lucerne yellowing is a..?

(a). Physiological disorder.
(b). Virus disease.
(c). Bacterial disease.
(d). Fungal disease.

See Answer

Question 19. Who gave the double cross technique of maize..?

(a). D. F. Jones.
(b). East.
(c). Shull.
(d). None of the above.

See Answer

Question 20. What is the yield of forage oat?

(a). 250 – 300 qt/ha.
(b). 300 – 400 qt/ha.
(c). 400 – 450 qt/ha.
(d). 450 – 500 qt/ha.

See Answer

Question 21. Soybean fixes …. kg of N per ha.?

(a). 30.
(b). 40.
(c). 50.
(d). 45.

See Answer

Question 22. Which is also known as flex..?

(a). Linseed.
(b). Jute.
(c). Sunhemp.
(d). Safflower.

See Answer

Question 23. What is the lint percent of seed cotton?

(a). 22.
(b). 33.
(c). 44.
(d). 11.

See Answer

Question 24. Retting is a necessary process in..?

(a). Linseed.
(b). Jute.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See Answer

Question 25. Crop logging in sugarcane is the analysis for assessing..?

(a). Water requirement.
(b). Stalking.
(c). Earthing up.
(d). Nutrient requirement.

See Answer


This page is regularly, please keep visiting….

Last Updated: Tuesday, 07/07/2021 at 01:19 pm, IST.


SIMILAR POSTS:

AGRICULTURE: Agriculture Multiple Choice Questions.

ENTOMOLOGY: Entomology Multiple Choice Questions.

FLORICULTURE: Floriculture Multiple Choice Questions.

HORTICULTURE: Horticulture Multiple Choice Questions.

PATHOLOGY: Plant Pathology Multiple Choice Questions.

PHYSIOLOGY: Plant Physiology Multiple Choice Questions.

POST HARVEST TECHNOLOGY: PHT Multiple Choice Questions.



0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments