IGKV CET Multiple Choice Questions

c-e-t-igkv-questions
Common Entrance Test

IGKV CET Multiple Choice Questions

This page, entitled, ‘IGKV CET Multiple Choice Questions‘, or IGKV Agricultural Common Entrance Test includes MCQs from different subject of B. Sc. Agriculture.

The page is regularly updated. All questions updated in this post are related with the CET exams of IGKV.

Key Point

  1. Previously asked questions are added.
  2. New possible question are added.

These questions are important for the following students:

  1. Students who have cleared UG (B. Sc. Agriculture).
  2. Students Who have cleared PG (M. Sc. Agriculture).

This page is updated

Last Updated: 18/09/2020

Questions Added: 40, from 11-50.


IGKV CET Multiple Choice Questions

(A). IGKV CET 2021 Online Mock Test, 150 MCQ @25.00 INR Only

(B). IBPS AFO Online Mock Test, 500 MCQ @35.00 INR

Read details


Question 01. The ‘hen and chicken disease’ is an abnormality observed in..?

(a). Grapes.
(b). Blackberry.
(c). Karonda.
(d). Gooseberry.

See Answer

Question 02. Sindhu is a seedless variety of mango having..?

(a). No seed inside fruit.
(b). A very thing mango stone.
(c). Both a and b.
(d). Non of the above.

See Answer

Question 03. The central agmark lab is located at..?

(a). Ahmedabad.
(b). Pune.
(c). Bhuvaneshvar.
(d). Nagpur.

See Answer

Question 04. Linum usitatissium is a..?

(a). Fiber crop.
(b). Food grain crop.
(c). Flower crop.
(d). Medicinal crop.

See Answer

Question 05. In lab to land program by ICAR..?

(a). Farmers are practically trained at labs.
(b). Farm equipment are given to farmers.
(c). It is transfer of technology to farmers.
(d). Farmers are trained at field.

See Answer

Question 06. Foundation seed is produced from..?

(a). Breeder seed.
(b). Nucleus seed.
(c). Certified seed.
(d). Non of the above.

See Answer

Question 07. Generally …. is considered as cent percent pure?

(a). Breeder seed.
(b). Certified seed.
(c). Nucleus seed.
(d). Hybrid seed.

See Answer

Question 08. The extension works must be based on..?

(a). As requirement of farmers.
(b). As requirement of local government.
(c). As requirement of researchers.
(d). All of the above.

See Answer

Question 09. … is considered as the most useful water for plants?

(a). Gravitational water.
(b). Capillary water.
(c). Hygroscopic water.
(d). All of the above.

See Answer

Question 10. When the marginal cost is equal to marginal return, there is?

(a). Maximised profit.
(b). Low profit.
(c). Limited profit.
(d). Output is equal to input. 

See Answer

Next Answer Link(s) After Each 10th MCQ

Question 11. The term Green House Effect first used in this way by..? 

(a). Joseph Fourier.
(b). N. G. Ekholm.
(c). Jonny Tyndall.
(d). Svante Arrhenius.

Question 12. As of 2018 Carbon Dioxide constitutes about …. atmosphere?

(a). 0.04% by volume of the atmosphere.
(b). 0.4% by volume of the atmosphere.
(c). 4% by volume of the atmosphere
(d). None of the above.

Question 13. The atmospheric layer nearest to earth surface is..?

(a). Exosphere.
(b). Stratosphere.
(c). Troposphere.
(d). Thermosphere.

Question 14. What is the impact of green house effect?

(a). Ice melting.
(b). Drying of many lakes.
(c). Sea level rise.
(d). Global warming.

Question 15. Which Indian State receives least amount of Monsoon?

(a). Haryana.
(b). Asam.
(c). Rajasthan.
(d). Gujarat.

Question 16. …. is the thermo insensitive crop?

(a). Wheat.
(b). Sunflower.
(c). Rice.
(d). All of the above.

Question 17. Country having maximum area under hybrid rice?

(a). USA.
(b). Indonesia
(c). India.
(d). China.

Question 18. The inflorescence of rice is known as..?

(a). Panicle.
(b). Ear.
(c). Spike.
(d). Raceme.

Question 19. The origin place of soybean is.?

(a). USA.
(b). China.
(c). Ghana.
(d). South Africa.

Question 20. The depth of seeding in wheat depends on..?

(a). Length of coleoptiles.
(b). Length of radical.
(c). Length of mesocotyl.
(d). All of the above.

See Answer

Question 21. Magnesium is a constitute of..?

(a). Protein.
(b). Chloroplast.
(c). Chlorophyll.
(d). Cell wall.

Question 22. The GM varieties available for cultivation in India..?

(a). Rice.
(b). Cotton.
(c). Soybean.
(d). Oat.

Question 23. The anticodon region present in..?

(a). t-RNA.
(b). m-RNA.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

Question 24. The DNA site at which RNA polymerase binds is known as..?

(During transcription)

(a). Receptor.
(b). Regulator.
(c). Both a and b.
(d). Promoter.

Question 25. …. codons are used for all the 20 essentials amino acid in the genetic code dictionary?

(a). 25.
(b). 64.
(c). 45.
(d). 74.

Question 26. Citrus canker is also known as..?

(a). A – form canker.
(b). B – form canker.
(c). C – form canker.
(d). E – form canker.

Question 27. The bacterial wilt of tomato is related with..?

(a). Galls disease.
(b). Soft rot diseae.
(c). Tumor disease.
(d). Vascular disease.

Question 28. Mycoplasma is resistant to..?

(a). Penicillin.
(b). Ampicillin.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

Question 29. …. is a intracellular organelles?

(a). Plasmid.
(b). Ribosome.
(c). Inclusion body.
(d). All of the above.

Question 30. The causal organism of apple scab is..?

(a). Sphaceloma ampelinum.
(b). Venturia inaequalis.
(c). Streptomycesacidiscabies.
(d). None of the above.

See Answer

Question 31. Stoma is regulated by..?

(a). Guard cells.
(b). Cell turgidity.
(c). Transportation.
(d). Evaporation.

Question 32. In hand and chicken disease..?

(a). All berries are small.
(b). All berries are big.
(c). Most of the berries remain small, and some develop as normal berries.
(d). All of the above.

Question 33. Hen and chicken disease is caused by the deficiency of..?

(a). Zn.
(b). Fe.
(c). Mn.
(d). Boron.

Question 34. The Pink Disease is disease of..?

(a). Mango.
(b). Guava.
(c). Cashew nut.
(d). Coconut.

Question 35. Which conducts photosynthesis in plants?

(a). Carbon dioxide.
(b). Oxygen.
(c). Chlorophyll.
(d). Chloroplast.

Question 36. Reverse Kreb’s Cycle is also known as..?

(a). Reverse Tricarboxylic Acid Cycle.
(b). Reverse Carboxylic Acid Cycle.
(c). Reverse Kreb’s Acid Cycle.
(d). Reverse Tricarboxyl Acidic Cycle.

Question 37. The biogas can be compressed after the removal of..

(a). Oxygen.
(b). Methane.
(c). Carbon dioxide.
(d). H2SO4.

Question 38. Biogas is produced by..?

(a). Sulfate-reducing bacteria.
(b). Methanogens.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

Question 39. The intensive tillage leaves …. crop residue on soil?

(a). More than 15%.
(b). Less than 15%.
(c). 15%.
(d). 15 – 20%.

Question 40. Zone tillage is a type of..?

(a). Modified deep tillage.
(b). No tillage.
(c). Strip tillage.
(d). Rotational tillage.

See Answer

Question 41. The insects have a body divided into three regions called..?

(a). Tridex.
(b). Tagmata.
(c). Compound body.
(d). Segmented body.

Question 42. Which is non insect hexapod?

(a). Protura.
(b). Collembola.
(c). Diplura.
(d). All of the above.

Question 43. The order …. includes lacewing?

(a). Diptera.
(b). Lepidoptera.
(c). Hemiptera.
(d). Neuroptera.

Question 44. The family of rice weevil is..?

(a). Dermestidae.
(b). Curculionidae.
(c). Alydidae.
(d). Tenebrionidae.

Question 45. Permethrin is sold under the brand name of..?

(a). Waxz.
(b). Flit.
(c). Nix.
(d). Hop.

Question 46. The seed rate of pole type variety of french bean is..?

(a). 40 – 45 kg/ha.
(b). 25 – 30 kg/ha.
(c). 50 – 55 kg/ha.
(d). 15 – 20 kg/ha.

Question 47. The best time for the extraction of papain from papaya is..?

(a). Night.
(b). Dusk.
(c). Evening.
(d). Morning.

Question 48. Meaning of running water in Mughal garden is..?

(a). Resurrection of life.
(b). Prosperous in life.
(c). Reflection of beauty of sky.
(d). Happiness in life.

Question 49. Nector should contain at least..?

(a). 15% juice.
(b). 20% juice.
(c). 25% juice.
(d). 30% juice.

Question 50. Olive is..?

(a). One seeded.
(b). Double seeded.
(c). No seed.
(d). Multiple seeds.

See Answer


Similar Posts

AGRICULTURE:Agriculture Multiple Choice Questions.

AGRONOMY: Agronomy Multiple Choice Questions.

ENTOMOLOGY:Entomology Multiple Choice Questions.

FLORICULTURE:Floriculture Multiple Choice Questions.

HORTICULTURE: Horticulture Multiple Choice Questions.

PATHOLOGY:Plant Pathology Multiple Choice Questions.

POST HARVEST TECHNOLOGY: PHT Multiple Choice Questions.

OLERICULTURE: Vegetable Science Multiple Choice Questions.

POMOLOGY: Fruit Science Multiple Choice Questions.


GO TO BLOG!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments