Extension Education Multiple Choice Questions and Answers: Agriculture Entrance Exams

agricuture-extension-multiple-choice-questions
Agricultural Extension MCQS

Extension Education Multiple Choice Questions are objective type questions. In Hindi it is known as Krishi Prasar Siksha. It is a very important subject in B. Sc. and M. Sc. Agriculture. It is a best scoring subject in different agricultural competition exams. Multiple choice questions are prepared in two ways for an entrance exam: 1. Making new sets of multiple choice questions and, 2. Including questions from previous year’s exam. This post has the same combination. It is based on author’s experience.

S. NO.HEADINGSACTION
1.Part 01: Introduction
2. Part 02: AGRICULTURE EXTENSION MULTIPLE CHOICE QUESTIONS

Part 01. Introduction

TYPEMultiple Choice Questions
Related ExamsAgricultural Competition Exams and Others
Number of Questions Asked5 – 10 or more.
Percentage of Questions5 – 10%, sometime 100%, in exams like NET (National Eligibility Test) CET for PHD.

Agriculture Extension Education or Agricultural Extension or simply Extension Education is a subject of B. Sc. Agriculture and M. Sc. Agriculture. The subject is included in all semesters of B. Sc. Agriculture.

This page contains multiple choice questions objective and their answers. These questions are asked in different agricultural competition exams.

All questions are prepared by the Authors of Shasyadhara Agriculture.

Agriculture Extension Education and Related Exams

CET for M. Sc. AgricultureUp to 10 question out of 200 questions.
CET for PHD Agriculture100 percent questions for AEE.
NETNet any specific subject.
RHEOUp to 5-10 questions
SHDOUp to 5 – 10 questions
RAEOUp to 5 -10 questions
SADOUp to 5 – 10 questions

Last Updated: 07/07/2021 at 01:08 pm

Questions Added: 25, 36-60.


Part 02: AGRICULTURE EXTENSION MULTIPLE CHOICE QUESTIONS

(A). Agricultural Extension Mock Test, 100 MCQ @15.00 INR

(B). IBPS AFO Online Mock Test, 500 MCQ @35.00 INR

Read details

*Link will be sent after successful payment


Question 01. Who is known as father of extension education?

(a). J. P. Leagans.
(b). Albert Mayer.
(c). A. H. Saville.
(d). E. Brunner.

See Answer

Question 02. Father of extension education in India is?

(a). Jawahar Lal Nehru.
(b). B. K. Roy.
(c). Dr. K. N. Singh.
(d). Non of the above.

See Answer

Question 03. Total numbers of basic paradigms in agricultural extension are?

(a). 3.
(b). 4.
(c). 5.
(d). 6.

See Answer

Question 04. Training and Visit system started in..

(a). 1974.
(b). 1973.
(c). 1976.
(d). 1975.

See Answer

Question 05. ICAR took part in agricultural extension in the year..

(a). 1954.
(b). 1964.
(c). 1974.
(d). 1984.

See Answer

Question 06. Agricultural extension has been described as..?

(a). A system of out-of-school education for rural people.
(b). A system of night school education for rural people.
(c). A system of school education for rural people.
(d). All of the above.

See Answer

Question 07. Which is related with agriculture extension.

(a). Lorence act 1974.
(b). Smith lever act 1914.
(c). Hue act 1789.
(d). Mayer act 1956.

See Answer

Question 08. Main objective of agricultural extension during colonial period was?

(a). Supporting cultivation of fruit crops.
(b). Supporting cultivation of flower crops.
(c). Supporting cultivation of crops like rubber and indigo.
(d). Supporting cultivation of vegetable crops.

See Answer

Question 09. Generation of agricultural extension can be divided in..?

(a). 5 generation.
(b). 3 generation.
(c). 2 generation.
(d). 4 generation.

See Answer

Question 10. Current generation of agricultural extension is?

(a). 4th.
(b). 3rd.
(c). 2nd.
(d). 5th.

See Answer

Question- 11. Percentage of late adopters is..?

(a). 18%.
(b). 14%.
(c). 19%.
(d). 16%.

See Answer

Question 12. The word extension derived from..?

(a). Lagin word.
(b). Greek word.
(c). English word.
(d). Non of the above.

See Answer

Question 13. Result demonstration is a..?

(a). Mass contact.
(b). Group contact.
(c). Individual contact.
(d). Non of the above.

See Answer

Question 14. The minikit program for rice was started in..?

(a). 1978.
(b). 1971.
(c). 1976.
(d). 1970.

See Answer

Question 15. Concept of model village given by..?

(a). J. Nehru.
(b). F. L. Brayne.
(c). Daniel Hamilton.
(d). Mahatma Gandhi.

See Answer

Question 16. Etawah pilot project was stated by..

(a). F. L. Brayyne 1948.
(b). F. L. Brayne 1947.
(c). A. Mayer 1947.
(d). A. Mayer 1948.

See Answer

Question 17. The famous Panchayati Raj was started in India in..?

(a). 1947-48.
(b). 1957-58.
(c). 1951-52.
(d). 1953-54

See Answer

Question 18. Full Form of MSY is..?

(a). Mahila Smriti Yojna.
(b). Mahila Shashakti Yojna.
(c). Mahila Swavlamban Yojna.
(d). Mahila Samridhi Yojna.

See Answer

Question 19. Etawah pilot project started by..?

(a). S. K. Dey.
(b). F. L. Brayne.
(c). A. Mayer.
(d). S. Hatch.

See Answer

Question 20. CDP was started in..?

(a). 1950.
(b). 1957.
(c). 1955.
(d). 1952.

See Answer

Question 21. NES was started by..?

(a). S. K. Dey.
(b). T. Prakasan.
(c). D. Hamilton.
(d). J. Stuart.

See Answer

Question 22. Panchayati Raj was started in..?

(a). 1947 – 48.
(b). 1957 – 58.
(c). 1967 – 68.
(d). Non of the above.

See Answer

Question 23. First state to adopt panchayati Raj was..?

(a). Punjab.
(b). Haryana.
(c). Rajasthan.
(d). Tamil Nadu.

See Answer

Question 24. Which is a principle of extension education?

(a). Leadership.
(b). Class room teaching.
(c). Writing.
(d). Speaking.

See Answer

Question 25. Extension education is..?

(a). An art.
(b). Pure science based knowledge.
(c). Applied human science.
(d). Applied human behavioural science.

See Answer

Question 26. There are total …. of agricultural extension education?

(a). 3.
(b). 4.
(c). 5.
(2). 2.

See Answer

Question 27. The father of extension education in India is?

(a). J. P. Leagans.
(b). Berlo.
(c). Shannon.
(d). Weaver.

See Answer

Question 28. A bulletin generally contains..?

(a). 24 pages.
(b). 48 pages.
(c). 24 – 48 pages.
(d). 60 pages.

See Answer

Question 29. Learning by doing is a basic fundamental of..?

(a). Teaching.
(b). Exhibitions.
(c). Method demonstration.
(d). All of the above.

See Answer

Question 30. What will be the I.Q. level of a person whose mental age is 40 and chronological age is 60?.

(a). 77.77%.
(b). 66.66%.
(c). 55.55%
(d). 40.44%

See Answer

Question 31.  The key focus of Jawahar Rozgar Yojana were..?

(a). Districts.
(b). Villages.
(c). Blocks.
(d). Cities.

See Answer

Question 32. The lab to land programme was launched in  as a part of golden jubilee celebrations of..?

(a). 1979, IARI.
(b). 1979, ICAR.
(c). 1978, ICAR.
(d). 1978, NRRI.

See Answer

Question 33. An ideal pamphlet consists..?

(a). 10 – 20 pages.
(b). 15 – 25 pages.
(c). 12 – 24 pages.
(d). 13 – 18 pages.

See Answer

Question 34. Internet is an example of..?

(a). Mass communication.
(b). Individual communication.
(c). Group communication.
(d). None of the abovem.

See Answer

Question 35. Posters are..?

(a). Projected.
(b). Non-projected.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See Answer

Question 36. The main aim of IRDP was..?

(a). Development of individual.
(b). Development of women.
(c). Development of family.
(d). None of the above.

See Answer

Question 37. The National Food Security Mission was started in..?

(a). 2005.
(b). 2007.
(c). 2006.
(d). 2008.

See Answer

Question 38. Learning by doing was the basic principle of..?

(a). CDP.
(b). IRDP.
(c). NREGA.
(d). TRYSEM.

See Answer

Question 39. Who is considered as the father of method demonstration?

(a). F. L. Brayne.
(b). Albert Mayer.
(c). J. P. Leagans.
(d). Dr. Seeman A. Knapp.

See Answer

Question 40. The first stage of adoption is..?

(a). Awareness.
(b). Trial.
(c). Interest.
(d). Evaluation.

See Answer

Question 41. Who didn’t give any communication model..?

Answer after each 5th MCQ

(a). Berlo.
(b). Brayne.
(c). Aristotle.
(d). Weaver.

Question 42. An extension teaching includes..?

(a). Convection.
(b). Desire.
(c). Action.
(d). All of the above.

Question 43. August Compte is known as..?

(a). Father of psychology.
(b). Father of extension education.
(c). Father of rural sociology.
(d). Father of rural development.

Question 44. Destination is the final product of ….. communication model?

(a). Berlo’s.
(b). Weaver’s.
(c). Aristotle’s.
(d). Leagans.

Question 45. The innovators constitutes …. of the total population?

(a). 2.5%.
(b). 3.5%.
(c). 4.5%.
(d). 5.5%.

See Answer

Question 46. Method demonstration is a type of..?

(a). Short.
(b). Long.
(c). Both.
(d). None of the above.

Question 47. Farm and home visits are..?

(a). Group contact.
(b). Mass contact.
(c). Individual contact.
(d). None of the above.

Question 48. …. is the basic unit of rural society?

(a). Community.
(b). Family.
(c). Both.
(d). Village.

Question 49. F. Nicholson is known for..?

(a). CDP.
(b). Cooperative movement.
(c). NFSM.
(d). HYVP.

Question 50. Cooperative movement was started in..?

(a). 1901.
(b). 1903.
(c). 1905.
(d). 1904.

See Answer

Question 51. Baster and Benor Scheme is another name of..?

(a). T and V Programme.
(b). Lab to Land Programme.
(c). CDP.
(d). None of the above.

Question 52. Training and Visit Programme was started in..?

(a). 1973.
(b). 1971.
(c). 1974.
(d). 1975.

Question 53. Puppet shows are popular in..?

(a). Rural areas.
(b). Urban areas.
(c). Suburban areas.
(d). All of the above.

Question 54. Which is true..?

(a). Gurgaon project – 1921.
(b). Etawah Pilot Project – 1948.
(c). CDP – 1954.
(d). Marthandam Project – 1918.

Question 55. The early adopters constitute..?

(a). 13.5% of total population.
(b). 15.5% of total population.
(c). 10.5% of total population.
(d). 5.5% of total population.

See Answer

Question 56. The percentage of total majority is..?

(a). 29.
(b). 34.
(c). 37.
(d). 25.

Question 57. Result demonstration includes..?

(a). Old technology.
(b). New technology.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

Question 58. What satisfies higher order needs?

(a). Self actualization.
(b). Esteem.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

Question 59. More interesting work is a type of..?

(a). Intrinsic reward.
(b). Extrinsic reward.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

Question 60. On the average, people are only …. effective as listener?

(a). 20%.
(b). 35%.
(c). 15%.
(d). 25%.

See Answer


Agricultural Extension Mock Test, 100 MCQ @15.00 INR

*Link will be sent after successful payment


Last Updated: 07-04-2021 at 01:08 pm, IST.

-BY SHASYADHARA AGRICULTURE


AGRICULTURE: Agriculture Multiple Choice Questions.

AGRONOMY: Agronomy Multiple Choice Questions.

FLORICULTURE: Floriculture Multiple Choice Questions.

HORTICULTURE: Horticulture Multiple Choice Questions.

PATHOLOGY:Plant Pathology Multiple Choice Questions.

PHYSIOLOGY:Plant Physiology Multiple Choice Questions.

POST HARVEST TECHNOLOGY: PHT Multiple Choice Questions.

OLERICULTURE: Vegetable Science Multiple Choice Questions.

POMOLOGY: Fruit Science Multiple Choice Questions.

AGRICULTURAL ECONOMICS: Agricultural Economics Multiple Choice Questions and Answers (MCQS): Agriculture Entrance Exam


0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
AnubhaV
AnubhaV
8 months ago

Very nice que

Riya Sharma
Riya Sharma
6 months ago
Reply to  AnubhaV

Yeah!!

Diane haynes
Diane haynes
1 year ago

Wheee are all the humming birds this year?