Farm Power and Machinery Multiple Choice Objective Questions

Farm Power and Machinery Multiple Choice Questions are Objective type questions. Main subject is Agricultural Engineering.

MCQs from Farm Machinery and farm power are very important, and these are the integral part of any agricultural competition exam.

This page includes all important questions from Farm Power and Machinery

IMPORTANCE

Agricultural Engineering and B. Sc. Agriculture are two different subject, and it is common thing that both the degree programmes, i.e., Agricultural Engineering Degree Programme and, B. Sc.

Agriculture Degree Programme include Farm Power and Machinery as a fundamental topic in UG Semester(s).

Hence, questions from these two topics are frequently asked in different agricultural entrance exams.

Also Read: Subject wise Mock Test

INDEX

Part 01General Info.: Farm Power and Machinery Multiple Choice Objective Questions
Part 02Topics of The Post
Part 03Farm Power and Machinery Multiple Choice Questions

(1). General Info.: Farm Power and Machinery Multiple Choice Objective Questions

TypeMultiple Choice Objective Questions
Related ExamsJRF, SRF, NET, CET After U.G., CET After PG, BHU, & Other Examinations

(2). Topics of The Post

Topics of this post are as follows:

1. Introduction to Farm Power and Machinery.
2. Source of Farm Power.
3. Farm Mechanization.
4. Introduction of Renewable Energy.
5. Strength of Material and Materials of Construction.
6. Mechanical Power Transmission.
7. Tillage implements.

Next Topics >> Updating….


(3). Farm Power and Machinery Multiple Choice Questions

Also Read: Agricultural Engineering Multiple Choice Questions (This paragraph will be linked within few days).

(A). INTRODUCTION

Question 01. Example of mobile power..?

(a). Sprayers as stationary.
(b). Sprayers as self propelled.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See Answer

Question 02. Example of self propelled machine..?

(a). Reapers.
(b). Combines.
(c). Transplanters.
(d). All of the above.

See Answer

Question 03. Which is not an example of stationarity power?

(a). Renewable energy.
(b). Diesel engines.
(c). Electric motors.
(d). All of the above.

See Answer

Question 04. Example of diesel engine..?

(a). Thresher.
(b). Pump sets.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See Answer

Question 05. Example of electric motors..?

(a). Thresher.
(b). Pump sets.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See Answer

Question 06. Example of renewable energy..?

(a). Biogas.
(b). Petrol.
(c). Diesel.
(d). All of the above.

See Answer

Question 07. Human power can be used to operate..?

(a). Reapers.
(b). Chaff cutters.
(c). Combines.
(d). Tractors.

See Answer

Question 08. A man can generate maximum power of..?

(a). 0.01 hp.
(b). 0.1 hp.
(c). 1.0 hp.
(d). 0.05 hp.

See Answer

Question 09. The average human power availability in sustained working in case of male..?

(a). 0.04 kW.
(b). 0.03 kW.
(c). 0.06 kW.
(d). 0.05 kw.

See Answer

Question 10. Power availability from draught animals are related to its..?

(a). Muscles power.
(b). Age.
(c). Both a and b.
(d). Body weight.

See Answer

Question 11. There are …. types of stresses?

(a). 2.
(b). 3.
(c). 4.
(d). 5.

See Answer

Question 12. Shear stress is due to..?

(a). Tension.
(b). Compression.
(c). A tendency to prevent sliding of one body over the other.
(d). All of the above.

See Answer

Question 13. …. is the formula of strain?

(a). Change in length / Original length.
(b). Original length / Change in length.
(c). Change in width / Original width.
(d). Original width / Change in width.

See Answer

Question 14. Power on the farm is generally transmitted by..?

(a). Belt drive.
(b). Chain and sprocket drive.
(c). Gear drive.
(d). All of the above.

See Answer

Question 15. Which is not a component of mouldboard plough..?

(a). Land slide.
(b). Tail piece.
(c). Frog.
(d). Beam.

See Answer

Question 16. Usual, a plough depth may be …. cm or more up to ….?

(a). 40 and 100.
(b). 40 and 90.
(c). 40 and 70.
(d). 40 and 80.

See Answer

Question 17. The production of …. to … hp tractors is more in India?

(a). 20 , 30.
(b). 31 , 40.
(c). 41 and above.
(d). All of the above.

See Answer

Question 18. What is the average command area of power tiller with 7.46 kw power?

(a). 7 ha.
(b). 6 ha.
(c). 5 ha.
(d). 4 ha.

See Answer

Question 19. Which is a constraint in farm mechanization?

(a). Small and fragmented land holdings.
(b). Poor facilities for repairs and maintenance of farm machinery.
(c). Low investment capacity of the farmers.
(d). All of the above.

See Answer

Question 20. A steel bar, 2.54 cm in diameter and 1.828 meter long is put in tension by a force of 3060 kg.

Determine the maximum stress and the maximum elongation produced in the bar when Y = 21 × 104 kg/c㎡?

(a). 497.4 × 10-4 cm.
(b). 520.4 × 10-4 cm.
(c). 527.4 × 10-4 cm.
(d). 327.4 × 10-4 cm.

See Answer


This Page is Updated:

Last Updated: 23-04-2021.

Number of Questions Added: 20.


SIMILAR POSTS

(1). IBPS: Agriculture Field Officer (AFO) Multiple Choice Questions (MCQs)

(2). CET Multiple Choice Questions: Agriculture Entrance Exams

(3). Agriculture Statistic Multiple Choice Questions (MCQs) With Answer

(4). JRF Multiple Choice Questions and Answers


RECENT POSTS



Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *