IBPS: Agriculture Field Officer (AFO) Multiple Choice Questions (MCQs)

afo-mcqs-all
IBPS

Introduction: IBPS AFO Multiple Choice Questions

The IBPS or ‘Institute of Banking Personnel Selection’ is an online examination for the selection of personnel in specialist officers cadre post in the participating organizations. This is a Multiple Choice Questions based entrance exam. IBPS AFO Multiple Choice Questions.

Know about IBPS

The exam is conducted for various posts including ‘Agricultural Field Officer, Scale – I’. Other posts are:

  • Marketing Officer (Scale I).
  • HR/Personnel Officer (Scale I).
  • Rajbhasha Adhikari (Scale I).
  • Law Officer (Scale I).
  • Information Technology Officer.

In this post/page we are going to publish some important questions (Multiple Choice Questions) based on IBPS, AFO Exam Pattern. And, this page will be update regularly.

Also Read: Plant Pathology Multiple Choice Questions.

What are important things in this exam?

Reasoning and Quantitative Aptitude Test are the integral part of this exam. Basic concepts of agriculture are most important.

This page includes Multiple Choice Questions from the following subjects/topics:

Structure of The Test

  • Reasoning.
  • English Language.
  • General Awareness with special reference to baking industry.
  • Other/Professional Knowledge.
  • Quantitative Aptitude.

Reasoning

Reasoning is very important part of this exam. 

English Language

Questions from General English are asked.

General Awareness with special reference to baking industry

This may make difference.

Professional Knowledge

This will help in securing a good rank 8n this exam.

Quantitative Aptitude

This will help in securing top ranks.

IBPS AFO Multiple Choice Questions……

In this post we will publish and update Multiple Choice Questions from agriculture.

You can ask for mcqs from other subjects through comment box or by mail.

You can subscribe this page through subscription section.

Paragraph 01

Question 01. The active soil formation would include..?

(a). Time.
(b). Topography.
(c). Vegetation.
(d). Climate.
(e). Both c and d.

See Answer

Question 02. The black cotton soils of Central India is related with?

(a). Basalt.
(b). Granite.
(c). Rockbphosphate.
(d). Granite.
(e). Montmorillonite.

See Answer

Question 03. Olour is a..?

(a). Famous garden.
(b). Variety of cabbage.
(c). Variety of Mango.
(d). A famous horticultural place.
(e). Non of the above.

See Answer

Question 04. Gasoline was the predominant fuel for tractor during….?

(a). Early 1800s’.
(b). 1850 – 1900s’.
(c). Late 1700s’.
(d). 1900 – 1960s’.
(e). 2000s’.

See Answer

Question 05. Percentage of N in DAP is..?

(a). 15%.
(b). 10%.
(c). 26%.
(d). 46%.
(e). 18%.

See Answer

Question 06. Durbin Test is applied to test…?

(a). For autocorrelated errors in sample data.
(b). For multicorrelinearity.
(c). For autoregressive disturbance.
(d). Both a and b.
(e). Non of the above.

See Answer

Question 07. …. is released from paddy fields?

(a). H2S.
(b). CO2.
(c). NH3.
(d). CH4.
(e). Non of the above.

See Answer

Question 08. Full form of PMFBY is..?

(a). Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana.
(b). Prime Minister Fasal Bima Yojana.
(c). Prime Ministry Fasal Bima Yojana.
(d). Both a and b.
(e). Non of the above.

See Answer

Question 09. Consider about PMBFY…

  1. It is goverment sponsored.
  2. It is sponsored by world bank.
  3. Integrates multiple stakeholders.
  4. Integrates single stakeholders.
  5. Uses single plateform.
  6. Uses multiple plateform.

(a). 1, 2 and 4  are true.
(b). 1, 5 and 6 are true.
(c). 1, 3 and 5 are true.
(d). 3, 4 and 5 are true.
(e). All are true.

See Answer

Question 10. Rhizoctonia solani, in potato, causes..?

(a). Charcoal rot.
(b). Black rot.
(c). Black scurf.
(d). Potato scab.
(e). Non of the above.

See Answer

Next Answer Link After Each 5th MCQs

Question 11. Which is constitutionally recognized..?

(a). Finance Commission.
(b). Project Commission.
(c). Both a and b.
(d). Planning Commission.
(e). None of the above.

Question 12. Full form of RAAASR is..?

(a). Reformation of Approach for Agriculture and Allied Sector Rejuvenation.
(b). Remunerative Approach for Agriculture and Allied Sector Rejuvenation.
(c). Remunerative Approach for Agriculture and Allied Sector Reformation.
(d). None of the above.
(e). All of the above.

Question 13. Which is truly matched?

(a). Bread Wheat – Hexaploid.
(b). Pea – Triploid.
(c). Banana – Diploid.
(d). Potato – Tetraploid.
(e). All of the above.

Question 14. A condition in which a single gene influences more than one trait..?

(a). Pleiotrophy.
(b). Phenocorpy.
(c). Epistasis.
(d). Polarity mutation.
(e). All of the above.

Question 15. Potato is native to..?

(a). Europe.
(b). Ocenea.
(c). Americas.
(d). Asia.
(e). Africa.

See Answer

Question 16. Ganga Safed-2, a maize variety is..?

(a). Double cross hybrid.
(b). Single cross hybrid.
(c). Both a and b.
(d). Single top cross hybrid.
(e). Double top cross hybrid.

Question 17. The dwarfing gene in sonalika variety of wheat is..?

(a). Norin – 1.
(b). Rht – 1.
(c). Norin – 10.
(d). None of the above.
(e). All of the above.

Question 18. Country first in production of mushroom?

(a). India.
(b). USA.
(c). Indonesia.
(d). China.
(e). North Korea.

Question 19. Curing is done practiced in..?

(a). Cabbage.
(b). Potato.
(c). Onion.
(d). Both b and c.
(e). Turnip.

Question 20. The deficiency of molybdenum causes …. in cauliflower?

(a). Leaf blight.
(b). Leaf spot.
(c). Club rot.
(d). Buttoning.
(e). Whip tail.

See Answer

Question 21. Which is a temperate fruit?

(a). Mango.
(b). Pear.
(c). Ber.
(d). Aonla.
(e). Banana.

Question 22. …. is the fruit ripening hormone?

(a). ABA.
(b). Gibberellin.
(c). Cytokinin.
(d). Ethylene.
(e). None of the above.

Question 23. …. is a multipurpose crop?

(a). Rice.
(b). Pea.
(c). Urd.
(d). All of the above.
(e). Cow pea.

Question 24. PM Kisan Yojana is funded by..?

(a). 100% by Central Government.
(b). 70% by Central Government.
(c). 90% by Central Government.
(d). 75% by Central Government.
(e). 50% by Central Government.

Question 25. The PM Kisan Yojana has become operational from..?

(a). 1-12-2016.
(b). 1-12-2017.
(c). 1-12-2019.
(d). 1-12-2020.
(e). 1-12-2018.

See Answer

Paragraph 02 IBPS AFO Multiple Choice Questions

Question 26. The annual mean temperature of tropical zone is..?

(a). 16 ℃.
(b). 40 ℃.
(c). More than 24 ℃.
(d). Less than 24 ℃.
(e). More than 32 ℃.

Question 27. Scurvy is caused by the deficiency of..?

(a). Vitamin A.
(b). Vitamin B.
(c). Vitamin E.
(d). Vitamin C.
(e). Vitamin D.

Question 28. Badi Vikas Yojana and Poshan Badi Yojana are the Flagship schemes of..?

(a). Maharashtra government.
(b). Madhya Pradesh government.
(c). Odisha government.
(d). Jharkhand government.
(e). Chhattisgarh government.

Question 29. The Ministry of Agriculture and Farmer’s Welfare was formerly known as..?

(a). Ministry of Agriculture.
(b). Ministry of Krishi.
(c). Ministry of Agriculture and Farmers.
(d). Ministry of Agricultural Science.
(e). None of the above.

Question 30. Sharad Pawar held the office of Minister of Agriculture from..?

(a). 22 May 2005 to 26 May 2013.
(b). 22 May 2004 to 26 May 2014.
(c). 22 May 2003 to 26 May 2015.
(d). 22 May 2007 to 26 May 2011.

See Answer

Question 31. Which one is not an ornamental plant/crop?

(a). Golden duranta.
(b). Aster.
(c). Balsam.
(d). Kochia.
(e). Cotton.

Question 32. From the following points, VAM penetrates first..?

(a). Protoxylem.
(b). Pith.
(c). Cortex.
(d). Xylem I.
(e). None of the above.

Question 33. AM fungi help plants to capture..?

(a). Phosphorus.
(b). Sulfur.
(c). Nitrogen.
(d). Micronutrients.
(e). All of the above.

Question 34. The coastal region of …. receives monsoon first?

(a). Maharastra.
(b). Tamilnadu.
(c). Gujarat.
(d). Kerala.
(e). Odisha.

Question 35. The double swirl spray nozzle is ideal for..?

(a). High volume application.
(b). Low volume application.
(c). Medium volume application.
(d). None of the above.
(e). All of the above.

See Answer

Question 36. Rotary dibbler is used for sowing?

(a). Maize.
(b). Soybean.
(c). Sorghum.
(d). Pigeon pea.
(e). All of the above.

Question 37. The calorific value of cowd_ng cake is..?

(a). 2530 kcal/kg.
(b). 1780 kcal/kg.
(c). 2130 kcal/kg.
(d). 2953 kcal/kg.
(e). None of the above.

Question 38. The thermal efficiency of biogas is..?

(a). 45%.
(b). 60%.
(c). 50%.
(d). 75%.
(e). 35%.

Question 39. Which is not a non renewable source of energy?

(a). Ocean wave.
(b). Geo thermal energy.
(c). Wind.
(d). Petrol.
(e). Solar.

Question 40. In KVIC type of bigad plant, the gas holder is..?

(a). Fixed type.
(b). Moveable.
(c). Both a and b.
(d). Sometime fixed.
(e). None of the above.

See Answer

Question 41. The cooking temperature is..?

(a). 70℃.
(b). 100℃.
(c). 75℃.
(d). 90℃.
(e). None of the above.

Question 42. The canning temperature is..?

(a). Below 100℃.
(b). Above 100℃.
(c). Between 100 to 120℃.
(d). None of the above.
(e). All of the above.

Question 43. Which is old system of poultry farming?

(a). Intensive.
(b). Cheap house.
(c). Both a and b.
(d). Cage system.
(e). Deep litter.

Question 44. The new castle disease in chiken causes?

(a). 50% loss.
(b). 50 – 75% loss.
(c). 60 – 80% loss.
(d). 80 – 100% loss.
(e). None of the above.

Question 45. The Avian Monocytosis is also known as..?

(a). Ref comb.
(b). Blue comb.
(c). Yellow comb.
(d). Black comb.
(e). White comb.

See Answer

Question 46. The harvest index in wheat is..?

(a). 0.35 – 0.45.
(b). 0.25 – 0.35.
(c). 0.45 – 0.55.
(d). 0.15 – 0.25.
(e). None of the above.

Question 47. PUFA content is found highest in..?

(a). Barley.
(b). Oat.
(c). Sunflower.
(d). Lentil.
(e). Pear millet.

Question 48. Rock phosphate is used for the reclamation of..?

(a). Saline soil.
(b). Alkali soil.
(c). Marine soil.
(d). Acidic soil.
(e). None of the above.

Question 49. Which is an example of single cell protein?

(a). Acetobacter.
(b). Rhizobium.
(c). Spirulina.
(d). Both b and c.
(e). None of the above.

Question 50. Which types of land requires sprinkler irrigation system?

(a). Marshy land.
(b). Hilly area land.
(c). Plateau land.
(d). Normal land.
(e). Dry land.

See Answer


Last Updated: 18-05-2021


Recent Posts


5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments