IBPS: Agriculture Field Officer (AFO) Multiple Choice Questions (MCQs)

afo-mcqs-all
IBPS

Introduction: IBPS

The IBPS or ‘Institute of Banking Personnel Selection’ is an online examination for the selection of personnel in specialist officers cadre post in the participating organizations. This is a Multiple Choice Questions based entrance exam.

The exam is conducted for various posts including ‘Agricultural Field Officer, Scale – I’. Other posts are:

  • Marketing Officer (Scale I).
  • HR/Personnel Officer (Scale I).
  • Rajbhasha Adhikari (Scale I).
  • Law Officer (Scale I).
  • Information Technology Officer.

The official website is www.ibps.com.

In this post/page we are going to publish some important questions (Multiple Choice Questions) based on IBPS, AFO Exam Pattern. And, this page will be update regularly.

Also Read: Plant Pathology Multiple Choice Questions.

What are important things in this exam?

Reasoning and Quantitative Aptitude Test are the integral part of this exam. Basic concepts of agriculture are most important.

This page includes Multiple Choice Questions from the following subjects/topics:

Structure of The Test

  • Reasoning.
  • English Language.
  • General Awareness with special reference to baking industry.
  • Other/Professional Knowledge.
  • Quantitative Aptitude.

Reasoning

Reasoning is very important part of this exam. 

English Language

Questions from General English are asked.

General Awareness with special reference to baking industry

This may make difference.

Professional Knowledge

This will help in securing a good rank 8n this exam.

Quantitative Aptitude

This will help in securing top ranks.

Starting Multiple Choice Questions……

In this post we will publish and update Multiple Choice Questions from agriculture.

You can ask for mcqs from other subjects through comment box or by mail.

You can subscribe this page through subscription section.

Question 01. The active soil formation would include..?

(a). Time.
(b). Topography.
(c). Vegetation.
(d). Climate.
(e). Both c and d.

See Answer

Question 02. The black cotton soils of Central India is related with?

(a). Basalt.
(b). Granite.
(c). Rockbphosphate.
(d). Granite.
(e). Montmorillonite.

See Answer

Question 03. Olour is a..?

(a). Famous garden.
(b). Variety of cabbage.
(c). Variety of Mango.
(d). A famous horticultural place.
(e). Non of the above.

See Answer

Question 04. Gasoline was the predominant fuel for tractor during….?

(a). Early 1800s’.
(b). 1850 – 1900s’.
(c). Late 1700s’.
(d). 1900 – 1960s’.
(e). 2000s’.

See Answer

Question 05. Percentage of N in DAP is..?

(a). 15%.
(b). 10%.
(c). 26%.
(d). 46%.
(e). 18%.

See Answer

Question 06. Durbin Test is applied to test…?

(a). For autocorrelated errors in sample data.
(b). For multicorrelinearity.
(c). For autoregressive disturbance.
(d). Both a and b.
(e). Non of the above.

See Answer

Question 07. …. is released from paddy fields?

(a). H2S.
(b). CO2.
(c). NH3.
(d). CH4.
(e). Non of the above.

See Answer

Question 08. Full form of PMFBY is..?

(a). Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana.
(b). Prime Minister Fasal Bima Yojana.
(c). Prime Ministry Fasal Bima Yojana.
(d). Both a and b.
(e). Non of the above.

See Answer

Question 09. Consider about PMBFY…

  1. It is goverment sponsored.
  2. It is sponsored by world bank.
  3. Integrates multiple stakeholders.
  4. Integrates single stakeholders.
  5. Uses single plateform.
  6. Uses multiple plateform.

(a). 1, 2 and 4  are true.
(b). 1, 5 and 6 are true.
(c). 1, 3 and 5 are true.
(d). 3, 4 and 5 are true.
(e). All are true.

See Answer

Question 10. Rhizoctonia solani, in potato, causes..?

(a). Charcoal rot.
(b). Black rot.
(c). Black scurf.
(d). Potato scab.
(e). Non of the above.

See Answer


Recent Posts


Similar Posts

1. Agriculture Multiple Choice Questions and Answers

2. Horticulture Multiple Choice Questions and Answers

3. Agronomy Multiple Choice Questions and Answers

4. Floriculture Multiple Choice Questions and Answers


GO TO BLOG!

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x