Insect-pests of Winter Crops MCQ 02

Insect-Pests of Winter Vegetable Crops

NamePest of Winter Vegetable Crops
TypeMultiple Choice Objective Questions
Total Questions50 MCQ
AnswerSee in Answer Table
Know AboutVegetable Crops

Also Read: Entomology Multiple Choice Questions and Answers: Agriculture Competitive/Entrance Exams

Insect-pests of Winter Vegetable Multiple Choice Questions

See Answer after 10th Quetion

Question 01. The scientific name of cabbage flea beetle is..?

(a). Macrosiphum euphorbiae Thomas.
(b). Phyllotreta cruciferae.
(c). Nezara viridula.
(d). Nesidiocoris tenuis Reuter.

Question 02. Which is not a sp. of cabbage flea beetles?

(a). P. chotanica Duviv.
(b). P. birmanica Harold.
(c). P. oncera Maulik.
(d). P. lugens Fab.

Question 03. The …. of cabbage flea beetle is parasitized by Microctonus indicus?

(a). Larvae.
(b). Pupa.
(c). Adult.
(d). All of the above.

Question 04. A special kind of decaying odour is emitted by the..?

(a). Beetles.
(b). Damaged plants.
(c). Pupal stage.
(d). All of the above.

Question 05. Which is a minor pest of cabbage and cauliflower?

(a). Painted bug.
(b). Thrips.
(c). Cabbage green looper.
(d). All of the above.

Question 06. The family of cabbage flea beetle is..?

(a). Hemiptera.
(b). Chrysomelidae.
(c). Anthomyiidae.
(d). Non of the above.

Question 07. The cabbage flea beetle was first reported by..?

(a). Goeze, 1777.
(b). Goeze, 1778.
(c). Goeze, 1779.
(d). Goeze, 1780.

Question 08. The scientific name of potato tuber moth is..?

(a). Phthorimaea operculella Zeller.
(b). Holotrichia conferta.
(c). Ferrisia virgata.
(d). Trialeurodes vaporariorum.

Question 09. The family of potato tuber moth is..?

(a). Anthomyiidae.
(b). Chrysomelidae.
(c). Gelechiidae.
(d). Lepidoptera.

Question 10. The adult of potato tuber moth is a..?

(a). Wide-winged and nocturnal.
(b). Narrow-winged and nocturnal.
(c). Without winged and day walker.
(d). With winged and day flier.

See Answer

Question 11. The another species of tuber moth attacking potato is..?

(a). P. heliopa.
(b). P. agrotis.
(c). P. Illinois.
(d). P. schechyde.

Question 12. Which is true about potato tuber moth?

(a). The moth start breeding inside store-house.
(b). The moth scape from store-house and start breeding in fields.
(c). The start breeding both the field and store-house.
(d). None of the above.

Question 13. The potato store-houses are fumigated using?

(a). Carbon oxide.
(b). Carbon sulphide.
(c). Carbon disulphide.
(d). Sulphur dioxide.

Question 14. The potato tuber moth is a pest of..?

(a). Field only.
(b). Storage only.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

Question 15. The larva of potato tuber moth tunnels into..?

(a). Foliage.
(b). Stem.
(c). Tubers.
(d). All of the above.

Question 16. The characteristics galleries are formed by potato tuber moth?

(a). On the surface of tuber.
(b). Near tuber eyes.
(c). Inside tubers.
(d). All of the above.

Question 17. Which is not a stage of potato tuber moth?

(a). Egg.
(b). Either larva or pupa.
(c). Adult.
(d). All are stages of the pest.

Question 18. The number(s) of pheromone traps against potato tuber moth should be..?

(a). 1/ha.
(b). 5/ha.
(c). 10/ha.
(d). 15/ha.

Question 19. The egg-larval parasitoid of potato tuber moth is..?

(a). Chelonus iris.
(b). Chelonus blackburnii.
(c). Chelonus dendron.
(d). Chelonus isomerea.

Question 20. The intercropping should include against potato tuber moth…?

(a). Chillies.
(b). Onion.
(c). Peas.
(d). All of the above.

See Answer (11-20)

Question 21. Earthing up should be done at  .. days to avoid female moths laying eggs on exposed tubers?

(a). 25.
(b). 45.
(c). 60.
(d). 75.

Question 22. In case of potato tuber moth, the B. thuringiensis should be sprayed @..?

(a). 5kg/ha.
(b). 2kg/ha.
(c). 4kg/ha.
(d). 1kg/ha.

Question 23. The potato tuber moth is also known as..?

(a). Cotton splitworm.
(b). Tobacco splitworm.
(c). Tomato splitworm.
(d). Non of the above.

Question 24. By nature the potato tuber moth is..?

(a). Monophagous.
(b). Polyphagous.
(c). Oligophagous.
(d). All of the above.

Question 25. The potato tuber moth was first reported by..?

(a). Zeller, 1873.
(b). Zeller, 1872.
(c). Zeller, 1871.
(d). Zeller, 1874.

Paragraph

Question 26. The females of potato tuber moth are distinguished from males by having a..?

(a). White X pattern on forewing.
(b). Black X pattern on forewing.
(c). White X pattern on hindwing.
(d). White X pattern on hindwing.

Question 27. The larvae of potato tuber moth generally locate the tubers within..?

(a). 2 cm of the soil surface.
(b). 1 cm of the soil surface.
(c). 1.5 cm of the soil surface.
(d). All of the above.

Question 28. The damage on foliage by potato tuber moth is known as..?

(a). Scratch mines.
(b). White mines.
(c). Blotch mines.
(d). Serpentine mines.

Question 29. The potato tuber moth feeds on..?

(a). Mesophyll.
(b). Chlorophyll.
(c). Both a and b.
(d). Non of the above.

Question 30. The potato tuber moth also attack on..?

(a). Egg plant.
(b). Tomato.
(c). Bell peppers.
(d). All of the above.

See Answer 21 – 30

Question 31. The amino acid …. inside potato tuber plays key role in helping determine plant selection for oviposition?

(a). G-glutamic.
(b). S-glutamic.
(c). L-glutamuc.
(d). C-glutamic.

Question 32. …. is larval parasite of potato tuber moth?

(a). Apanteles subandinus.
(b). A. geochrys.
(c). A. irianyn.
(d). A. subandalis.

Question 33. The wasp Diadegma mollipla parasites on..?

(a). Larva.
(b). Pupa.
(c). Eggs.
(d). All.

Question 34. The male moth of potato tuber moth walk in a …. route after sensing pheromone released by females?

(a). Strait flying.
(b). Up and down flying.
(c). Zig-zagging.
(d). All of the above.

Question 35. The pheromone released by the female potato tuner moth is composed of..?

(a). Didecadienyl and tridecadienyl acetates.
(b). Didecadienyl and tetradecadienyl acetates.
(c). Tridecadienyl and tridecatrienyl acetates.
(d). Tridecadienyl and tetradecatrienyl acetates.

Question 36. The exact scientific name of jassid is..?

(a). Amarasca biguttula L.
(b). Amarasca biguttula
Ishida.
(c). Amarasca biguttula
Fab.
(d). Amarasca biguttula
Dav.

Question 37. Jassid belongs to the order..?

(a). Hemiptera.
(b). Coleoptera.
(c). Diptera.
(d). Gelechiidae.

Question 38. The family of jassid is..?

(a). Thripidae.
(b). Aphididae.
(c). Cicadellidae.
(d). Non of the above.

Question 39. The pest Myzus persicae appears ..?

(a). Early in the season.
(b). Mid of the season.
(c). Late in the season.
(d). All are true.

Question 40. Cotton jassid is on of the most destructive pest of..?

(a). American cotton.
(b). Indian cotton.
(c). Srilankan cotton.
(d). Chinese cotton.

See Answer (31-40)

Question 41. Damage by jassid is done at..?

(a). Nymph stage.
(b). Adult stage.
(c). Both a and b.
(d). Non of the above.

Question 42. During winter, only the … is found on plants?

(a). Male.
(b). Female.
(c). Nymph.
(d). All.

Question 43. Jassid completes …. generation in a year?

(a). 5.
(b). 6.
(c). 7.
(d). 12.

Question 44. Spider …. feed on nymphs and adults of jassid?

(a). Chrysoperla sp.
(b). Distina albia.
(c). Both a and b.
(d).  None of the above.

Question 45. Chrysoperla sp. which feeds on nymphs and adults of jassid is a..?

(a). Spider.
(b). Bug.
(c). Lacewing.
(d). Butterfly.

Question 46. The jassid can reduce cotton yield up to..?

(a). 15%.
(b). 25%.
(c). 35%.
(d). 45%.

Question 47. The economic threshold level of jassid is..?

(a). 2 – 5 nymphs per plant.
(b). 5 – 10 nymphs per plant.
(c). 10 – 15 nymphs per plant.
(d). 1 – 2 nymphs per plant.

Question 48. The second grade injury symptoms by jassid are..?

(a). Yellowing at margin of leaves.
(b). Curling at margin of leaves.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

Question 49. A. biguttula is also known as..?

(a). Loophopper.
(b). Leafhopper.
(c). Semi-looper.
(d). None of the above.

Question 50. Which is true about the nymphs of cotton jassid?

(a). Have wings.
(b). Don’t have wings.
(c). They have wing but detach it after sometimes.
(d). None of the above.

See Answer (41-50)


0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments