Insect-pests of Winter Crops MCQ

Insect-pests of Winter Crops MCQ

Main PostInsect-pests of Winter Crops MCQ
TypeMultiple Choice Objective Questions
Total Questions50
Answer KeyIn Answer Table (B)
(Follow link > See Answer)
Also ReadEntomology Multiple Choice Questions and Answers: Agriculture Competitive/Entrance Exams
Know AboutEntomoly

(1). Topics

  • Insect-pests of Field and Horticultural Crops

(2). Insect-pests of Winter Crops Multiple Choice Questions

(Answer links > After each 10 Questions)

Question 01. The scientific name of cabbage caterpillar is..?

(a). Pieris brassicae L.
(b). Pieris brassicae Dav.
(c). Pieris brassicaceae L.
(d). Non of the above.

Question 02. Cabbage caterpillar belongs to the order..?

(a). Diptera.
(b). Hemiptera.
(c). Lepidoptera.
(d). Coleoptera.

Question 03. The cabbage caterpillar is..?

(a). Found only in India.
(b). Found only in Americas.
(c). Found only in Indian Subcontinent.
(d). Worldwide.

Question 04. The damage by cabbage caterpillar is done by..?

(a). Caterpillars only.
(b). Adults only.
(c). Both a and b.
(d). Non of the above.

Question 05. The …. instar of cabbage caterpillar feed on cabbage and pass …. stages?

(a). Mid instar, 4.
(b). Early instar, 5.
(c). Last instar, 3.
(d). All of the above.

Question 06. The larvae of cabbage caterpillars are parasitized by..?

(a). Apanteles glomeratus.
(b). Apanteles callaris.
(c). Apanteles ruratis.
(d). Apanteles plutelle.

Question 07. Consider about the damage done by cabbage caterpillars…

1. The caterpillars alone done the damage.
2. The first instar caterpillars just scrape the leaves.
3. The first instar caterpillars eat up the leaves.
4. Subsequent instars eat up the leaves from the margin inwards leaving main veins intact.
5. Subsequent instars eat up the leaves from the margin outwards with damaged main veins.

(a). Only 2, 4 and 5 are true.
(b). Only 1, 2 and 5 are true.
(c). Only 3, 4 and 5 are true.
(d). None of the above.

Question 08. The scientific name of diamond-back moth is..?

(a). Plutella xylostella L.
(b). Spodoptera lutura Fab.
(c). Lipaphis erysimi Kal.
(d). Agrotis ipsilon Huf.

Question 09. Family of diamond-back moth is..?

(a). Pieridae.
(b). Noctuidae.
(c). Yponomeutidae.
(d). None of the above.

Question 10. Diamond-back moth is specific to .. and it is..?

(a). Cauliflower, worldwide.
(b). Cabbage, Subcontinent.
(c). Cauliflower and cabbage and worldwide.
(d). None of the above.

See Answer, 1-10.

Question 11. The damage by diamond-back moth is done by..?

(a). Caterpillars only.
(b). Moth only.
(c). Both a and b.
(d). Non of the above.

Question 12. The damaging nature of diamond-back moth is/are..?

(a). Early stage feeds in mines on the lower side of cabbage leaves.
(b). The later stages feed exposed on the leaves.
(c). Both a and b.
(d). The later stage is only damaging.

Question 13. Consider about the life cycle of diamond-back moth..?

1. The insect is active throughout the year.
2. There are 3 generation in a year.
3. There are several generation in a year.
4. The insect is active only in winter.

(a). Only 1 and 4 are true.
(b). Only 1 and 3 are true.
(c). Only 3 and 4 are true.
(d). All are true.

Question 14. The parchment like transparent cuticular layer on the dorsal surface is made by the …. instar of diamond back moth?

(a). 1 st.
(b). 4 th.
(c). 2 nd.
(d). 3 rd.

Question 15. The larval stage of diamond-back moth is parasitized by..?

(a). Voria ruratis Fab.
(b). Itoplectis sp.
(c). Apanteles sicaris.
(d). All of the above.

Question 16. Which is a larval-pupal parasitoid of diamond-back moth..?

(a). Diadrumus collaris.
(b). Apanteles plutellae.
(c). Both a and b.
(d). None of th above.

Question 17. The pupal stage of diamond-back moth is parasitized by..?

(a). Apanteles plutellae.
(b). Brachymeria excarinata Gahan.
(c). Both and b.
(d). None of the above.

Question 18. The manage practice of diamond-back moth is..?

(a). Tomato plants are intercropped.
(b). Indian mustard attracts 80-90% moth for colonisation.
(c). Cartap spray is only effective method.
(d). All are used.

Question 19. The scientific name of cabbage semi-looper is..?

(a). Tetranychus neocaledonicus.
(b). Chromatomyia horticola.
(c). Thysanoplusia orichalcea Fab.
(d). None of the above.

Question 20. Family of cabbage semi-looper is..?

(a). Noctuidae.
(b). Diptera.
(c). Hemiptera.
(d). Coleoptera.

See Answer, 11-20.

Question 21. The another damaging sp. of cabbage semi-looper is..?

(a). Bagrada hilaris.
(b). Spilosoma obliqua.
(c). Autographa nigrisigna Walker.
(d). None of the above.

Question 22. Cabbage semi-looper is considered as a..?

(a). Minor pest of cabbage and cauliflower.
(b). Major pest of cabbage and cauliflower
(c). Both at the same time.
(d). None of the above.

Question 23. Cabbage semi-looper is a..?

(a). Non-polyphagous in nature.
(b). Polyphagous in nature.
(c). Specific to a single sp. of crop e.g., cole crops.
(d). None of the above.

Question 24. The characteristics half-loops  are formed by..?

(a). Cabbage caterpillars only.
(b). Cabbage semi-looper only.
(c). Both a and b.
(d). Diamond-back moth.

Question 25. The cabbage semi-loopers are very active during/at..?

(a). Day time.
(b). Night.
(c). Dusk.
(d). All time.

Paragraph: Insect-pests of Winter Crops MCQ

Question 26. Control of cabbage semi-looper include following method..?

(a). Hand picking.
(b). Mechanical destruction.
(c). Spray of Malathion.
(d). All of the above.

Question 27. The scientific name of tobacco caterpillar is..?

(a). Spodoptera xylostella.
(b). Spodoptera litura.
(c). Spodoptera littoralis
(d). None of the above.

Question 28. Family of tobacco caterpillar is..?

(a). Noctuidae.
(b). Chrysomelidae.
(c). Pyralidae.
(d). None of the above.

Question 29. The damage by tobacco caterpillar is done by the..?

(a). Caterpillars only.
(b). Adults.
(c). Both a and b.
(d). Only male adult.

Question 30. The moths of tobacco caterpillars are active during..?

(a). Day.
(b). Dusk.
(c). Night.
(d). All time.

See Answer, 21-30.

Question 31. The tobacco caterpillar passes..?

(a). 4 stages.
(b). 6 stages.
(c). 5 stages.
(d). 3 stages.

Question 32. The natural enemy of tobacco caterpillar is..?

(a). Compoletis sp.
(b). Rogas sp.
(c). Strobliomyia orbata W.
(d). All of the above.

Question 33. …. is grown as trap crop against tobacco caterpillars?

(a). Mustard.
(b). Tobacco.
(c). Tomato.
(d). Castor.

Question 34. The number of light traps per ha. against tobacco caterpillar should be..?

(a). 1.
(b). 2.
(c). 3.
(d). 4.

Question 35. …. is used as pheromone trap against tobacco caterpillars?

(a). Tobacosol.
(b). Pherodin SL.
(c). Tobamone.
(d). All of the above.

Question 36. Tobacco caterpillar is also known as..?

(a). Tomato caterpillar.
(b). Potato caterpillar.
(c). Cotton leafworm.
(d). None of the above.

Question 37. The tobacco caterpillar was first described by..?

(a). Johan Christian Fab., 1775.
(b). Johan Christian Fab., 1675.
(c). Johan Christian Fab., 1875.
(d). Johan Christian Fab., 1975.

Question 38. The very closely related sp. to S. litura is..?

(a). S. littoralis.
(b). S. agrotis.
(c). S. gigantis.
(d). None of the above.

Question 39. The most commonly virus as a predator of tobacco caterpillar is..?

(a). Nuclear monohedrosis.
(b). Nuclear polyhedrosis.
(c). Nuclear hedrosis.
(d). None of the above.

Question 40. Host plants of S. litura is..?

(a). Tobacco.
(b). Cotton.
(c). Soybean.
(d). All of the above.

See Answer, 31 -40

Question 41. The scientific name of crucifer leaf-webber is..?

(a). Agrotis segetum Denis.
(b). Crocidolomia binotalis Zeller.
(c). Chaetocnema basalis.
(d). Spilosoma obliqua.

Question 42. The family of crucifer leaf-webber is..?

(a). Noctuidae.
(b). Pyralidae.
(c). Yponomeutidae.
(d). Lepidoptera.

Question 43. Leaf is webbed by..?

(a). Larvae of crucifer leaf-webber.
(b). Male of crucifer leaf-webber.
(c). Female of crucifer leaf-webber.
(d). All of the above.

Question 44. Except leaf webbing, the caterpillars cause damages to..?

(a). Flowers.
(b). Pods.
(c). Both a and b.
(d). Stem.

Question 45. The larvae of crucifer leaf-webber is parasitized by..?

(a). Microbracon mellus Ram.
(b). Apanteles glomeratus.
(c). Apanteles obliqua.
(d). All of the above.

Question 46. The larvae of crucifer leaf-webber is also parasitized by..?

(a). Apanteles glomeratus.
(b). Apanteles gigantus.
(c). Apanteles crocidolmiae.
(d). None of the above.

Question 47. The scientific name of  cabbage borer is..?

(a). Hellula rogatalis
(b). Hellula fabein.
(c). Hellula undalis Fab.
(d). None of the above.

Question 48. The family of cabbage borer is..?

(a). Lepidoptera.
(b). Pyralidae.
(c). Gelechiidae.
(d). None of the above.

Question 49. Cabbage borer have..?

(a). Occurrence to a specifications part of world.
(b). Indian Subcontinent.
(c). Worldwide occurrence.
(d). South Asia.

Question 50. Select the right sequence of damage done by the cabbage borer…

(a). 1. Feed on the leaf surface. 2. Mine into leaves. 3. Bore into heads of cauliflower.
(b). 1. First mine into the leaves. 2. Feed on the leaf surface. 3. Bore into the heads of cauliflower.
(c). Only bore into heads of cauliflower.
(d). 1. Make tunnels into leaves. 2. Bore into heads of cauliflower.

See Answer, 41-50.


0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments