JRF Multiple Choice Questions and Answers

JRF-multiple-choice-questions
JRF

JRF Multiple Choice Objective Questions (जे. आर. एफ. बहुविकल्पीय प्रश्न एवं उत्तर) are set of Multiple Choice Questions from General Agriculture.

It includes questions from Agriculture {(Agronomy Multiple Choice Questions), (Horticulture Multiple Choice QuestionOlericulture Multiple Choice Questions, Pomology Multiple Choice Questions, Floriculture Multiple Choice Questions, Post Harvest Technology Multiple Choice Questions), (Entomology Multiple Choice Questions), (Soil Science Multiple Choice Questions), (Plant Physiology Multiple Choice Questions), (Plant Pathology Multiple Choice Questions)}.

In this page previously asked multiple choice questions from different JRF examinations will be added in each update. The questions are memory based. The page will include old and new JRF Questions.

Questions that are more likely to be asked will also be included in this page.

INDEX

S. NO.HEADING(S)REMARK
A.JRF Multiple Choice Questions and Answers 500 @ 25.00 INR>>Pay Now<<

Note: This page is updated.

Starting…. JRF MCQ(S)

(A). JRF Multiple Choice Questions and Answers

Paragraph 02 JRF Multiple Choice Questions

Question 01. Water use efficiency is highest in..?

(a). Sprinkler irrigation.
(b). Drip irrigation.
(c). Canal irrigation.
(d). Fogger irrigation.

See Answer

Question 02. Fertilizer well suited for submerged condition soil is..?

(a). Phosphatic.
(b). Potasic.
(c). Ammoniacal.
(d). All of the above.

See Answer

Question 03. Botanical name of alfalfa is..?

(a). Medicago hemicycla.
(b). Medicago afganica.
(c). Medicago grandiflora.
(d). Medicago sativa.

See Answer

Question 04. Plasticity of soil is measured by..?

(a). Casagrande’s method.
(b). Atterberg apparatus.
(c). Fall Cone Test.
(d). Non of the above.

See Answer

Question 05. Lowest infiltration rate of soil..?

(a). Acidic clay soil.
(b). Loam.
(c). Sodic clay soil.
(d). Sandy soil.

See Answer

Question 06. Availability of….. increases with high soil pH.

(a). Mo.
(b). Cu.
(c). Mn.
(d). Zn.

See Answer

Question 07. In …. stomata opens at night?

(a). CAM plants.
(b). C3 plants.
(c). Both a and b.
(d). Non of the above.

See Answer

Question 08. Which nutrient is largely taken up by diffusion..?

(a). N.
(b). P.
(c). K.
(d). All.

See Answer

Question 09. Readily available form of K in soil ranges….?

(a). 0.5 – 1.0%.
(b). 3.0% – 4.0%.
(c). 0.1 – 2.0%.
(d). 1.0 – 2.0%.

See Answer

Question 10. Required nutrient for soil synthesis in oilseed crops is..?

(a). Boron.
(b). Calcium.
(c). Phosphorus.
(d). Sulphur.

See Answer

Question 11…. is used for commercial seed production?

(a). Breeder seed.
(b). Pure seed.
(c). Certified seed.
(d). Non of the above.

See Answer

Question 12. Charcoal rot is due to..?

(a). Anthracnose.
(b). Macrophomina spp.
(c). Puccinia spp.
(d). Non of the above.

See Answer

Question 13. ADP to ATP conversation is known as?

(a). Dephosphorylation.
(b). ATP Conversion.
(c). Phosphorylation.
(d). Moitey conversion.

See Answer

Question 14. First KVK in India was started at..?

(a). Pondicherry.
(b). Goa.
(c). Manipur.
(d). Datia.

See Answer

Question 15. Precursors of ethylene is..?

(a). Methionine.
(b). Thiosinamine
(c). Aspartate.
(d). Adenosyl.

See Answer

Question 16. Number of total state agriculture universities in India in 2015..?

(a). 61.
(b). 62.
(c). 63.
(d). 64.

See Answer

Question 17. Number of KVK(s) under ICAR are..?

(a). 745.
(b). 746.
(c). 722.
(d). 728.

See Answer

Question 18. AICRP on sesame and niger is located at..?

(a). Raipur.
(b). Pune.
(c). Jabalpur.
(d). Ranchi.

See Answer

Question 19. Present chairman and M.D. of F.C.I. is?

(a). Avinash Tiwari
(b). Shaket Sharma.
(c). Ankit Jaiswal.
(d). Atish Chandra.

See Answer

Question 20. Present secretary of DARE is..?

(a). Dr. Trilochan Mohapatra.
(b). Dr. Vishambhar Mohapatra.
(c). Dr. Kalyan Awasthi.
(d). Dr. Yogesh Bhardwaj.

See Answer

Question 21. NMMI started in the year..?

(a). 2008.
(b). 2006.
(c). 2009.
(d). 2010.

See Answer

Question 22. Most salt tolerant fruit crop is..?

(a). Eureka palm.
(b). Date palm.
(c). Coconut.
(d). Acid lime.

See Answer

Question 23. Phone number of KCC is..?

(a). 18001801551.
(b). 18001700638.
(c). 18001800897.
(d). 18001800555.

See Answer

Question 24. Black revolution is related to..?

(a). Jatropha.
(b). Black gram.
(c). Nut fruit.
(d). None of the above.

See Answer

Question 25. Total cereal production in 2014-15 was..?

(a). 233.23 MT.
(b). 234.56 MT.
(c). 235.49 MT.
(d). 236. 78 MT.

See Answer

Paragraph 02 JRF Multiple Choice Questions

Next Answer Link(s) After 5th MCQ

Question 26. …. state has the highest cropping tensity?

(a). MP.
(b). UP.
(c). AP.
(d). Punjab.

Question 27. Gross irrigated area in India is..?

(a). 90.45.
(b). 92. 57.
(c). 94. 32.
(d). 90. 23.

Question 28. Asian development bank was established in the year..?

(a). 1994.
(b). 1995.
(c). 1996.
(d). 1997.

Question 29. India has…. rank in wheat production?

(a). 3rd.
(b). 2nd.
(c). 4th.
(d). 1st.

Question 30. ICRAF is located at..?

(a). S. Africa.
(b). India.
(c). Kenya.
(d). Sudan.

See Answer

Question 31. ILRI is situated at..?

(a). Raipur.
(b). Ranchi.
(c). Bhopal.
(d). Bhuvaneshvar.

Question 32. Person related to T & V program is..?

(a). Robert Steve.
(b). Joe Rechard.
(c). Mark Stephen.
(d). Daniel Boner.

Question 33. The two national program started in the same year..?

(a). NATP & JGSY.
(b). NATP and Gurgaon Project.
(c). JGSY & Gurgaon Project.
(d). None of the above.

Question 34. The ratio of normal GNP to real GBP which can interpreted as comprehensive price index is called..?

(a). GBP deflator.
(b). GST deflator.
(c). GNP deflator.
(d). Non of the above.

Question 35. When marginal production is equal to average production then elasticity of production is equal to..?

(a). One.
(b). Two.
(c). Three.
(d). Four.

See Answer

Question 36. Vector of grassy stunt disease is..?

(a). BPH.
(b). Fly.
(c). GPH
(d). None of the above.

Question 37. Brown rust in wheat is due to..?

(a). Puccinia asparagi.
(b). Puccinia graminis recondita.
(c). Puccinia graminis.
(d). All of the above.

Question 38. When two variables move in the same direction, it is called..?

(a). Positive.
(b). Negative.
(c). Correlative.
(d). None of the above.

Question 39. Which measure of dispersion is considered as best?

(a). Average absolute.
(b). Medium absolute.
(c). Standard deviation.
(d). Absolute deviation.

Question 40. Natural scale indicates..?

(a). Absolute changes.
(b). Average absolute changes.
(c). Standard changes.
(d). None of the above.

See Answer

Question 41. F test can be used for testing the significance of..?

(a). Several difference.
(b). Limited difference
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

Question 42. Agro climatic zone classified by planning commission are..?

(a). 14.
(b). 15.
(c). 16.
(d). 17.

Question 43. The Indian Journal of Agriculture Sciences published by..?

(a). TNAU.
(b). IARI.
(c). ICAR.
(d). None of the above.

Question 44. State which has highest acidic soils..?

(a). W.B.
(b). Odisha.
(c). Kerala.
(d). Tamilnadu.

Question 45. Non reporting area maximum in India is..?

(a). UP.
(b). Sikkim.
(c). J & K.
(d). Rajasthan.

See Answer

Question 46. Present president of ICAR is..?

(a). Narendra Singh Tomar.
(b). Dr. Randhawa Sigh.
(c). Trilochan Mohapatra.
(d). None of the above.

Question 47. World forest day is celebrated at..?

(a). 20 march.
(b). 21 march.
(c). 22 march.
(d). 23 march.

Question 48. DKMA is situated at..?

(a). Chennai.
(b). Kolkata.
(c). Mumbai.
(d). New Delhi.

Question 49. Ratio of conversion of paddy is..

(a). 1/4.
(b). 2/4.
(c). 1/3.
(d). 2/3.

Question 50. Fruit which covers highest area in India..?

(a). Mango.
(b). Banana.
(c). Papaya.
(d). Cashew.

See Answer



0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments