Olericulture: Vegetable Science Multiple Choice Questions and Answers: Agriculture Competitive Exams

Olericulture is 1. Scientific study. 2. Cultivation practice, crop management and production. 3. and marketing of vegetable plants and crops. Vegetable Science Multiple Choice Questions are very important sets of objective Questions.

Apart from NET (National Eligibility Test), these questions are asked in agriculture related various competitive exams e. g. JRF, ICAR, CET and Pre Agriculture Test etc.


This Page is Updated

Last Updated: 01/06/2021 at 02:25 pm, IST.

Number of Questions Added: 27, #49-75.


INDEX

S. NO.HEADINGSAction
1. PART 01: Purchase MCQ(S)
2.PART 02: Online Mock Test 100 MCQ @15.00 INRPayNow
3.PART 03: Olericulture MCQ(S)

PART 01: Purchase MCQ(S)

OLERICULTURE MCQ

300 (150+150) @ 29.00 INR

NOTE: Questions from this blog post are not included in the E-BOOK placed for Sale!


PART 02: Online Mock Test

(1). 100 MCQ @15.00 INR>>PayNow<<

A password protected link will be sent after successful payment for Online Mock Test.


PART 03: Vegetable Science MCQ

[DISCLAIMER: This Page doesn’t include any copyrighted material(s).

Resemblance with any ‘Question Set’ from this Page may be due to – ‘The Common Words and Sentences are not the subject of Copy Right’.

All questions are prepared by the authors of the site.]


IBPS AFO Online Mock Test, 500 MCQ @35.00 INR

Read details


STARTING….

Question- #1. Which vegetable has long storage life?

(a). Spinach.
(b). Tomato.
(c). Onion.
(d). Brinjal.

See Answer

Question-#2. Chromosome number of Luffa acutangula is?

(a). 26.
(b). 24.
(c). 22.
(d). 28.

See Answer

Question-#3. Which is Mediterranean Pea?

(a). P. abyssinic_m.
(b). P. humile.
(c). P. fulvum.
(d). P. elatius.

See Answer

Question- #4. GMM in cucurbits is caused by?

(a). Bacteria.
(b). Virus.
(c). Fungus.
(d). Nematode.

See Answer

Question- #5. Mucilaginous substance in cluster bean is known as?

(a). Galactomannan.
(b). D- galactopyranose.
(c). D- mannopyranose.
(d). All of the above.

See Answer

Question- #6. Edible part of cuc_mber is?

(a). Placentae.
(b). Endocarp.
(c). Mesocarp.
(d). Pericarp

See Answer

Question- #7. Branched tendrill is present in?

(a). Long melon.
(b). Musk melon.
(c). Sponge gourd.
(d). Bitter gourd.

See Answer

Question- #8. Chasmogamy is present in?

(a). Lettuce.
(b). Pea.
(c). Tomato.
(d). All of the above.

See Answer

Question- #9. Mallic acid is found in?

(a). Legumes.
(b). Leafy vegetables.
(c). Celery.
(d). Potato.

See Answer

Question- #10. BER is a physical disorder of?

(a). Potato.
(b). Tomato.
(c). Brinjal.
(d). All of the above.

See Answer

Question- #11. Pusa Ruby is cross between?

(a). Improved Meeruti × Red Cloud.
(b). Sioux × Improved Meeruti.
(c). Improved Meeruti × Sioux.
(d). Sioux × Pusa Uphar.

See Answer

Question- #12. Golden flake is a physiological disorder of?

(a). Brinjal.
(b). Potato.
(c). Okra.
(d). Tomato.

See Answer

Question- #13. Serious disease in seed production in brinjal?

(a). Phomopsis vexans.
(b). Bacterial wilt.
(c). Little leaf of brinjal.
(d). Both b and c.

See Answer

Question- #14. Chromosome number of cabbage is?

(a). 20.
(b). 18.
(c). 14.
(d). 24.

See Answer

Question- #15. Scientific name of Marama Bean?

(a). Voandzeia subterranea.
(b). Muc_ma deeringiana.
(c). Tylosema esculenta.
(d). Parkia clappertonia

See Answer

Question- #16. Plant growth hormones are classified (in numbers)?

(a). 3.
(b). 2.
(c). 4.
(d). 1.

See Answer

Question- #17. Plant growth inhibitors are classified (in numbers)?

(a). 2.
(b). 4.
(c). 6.
(d). 3.

See Answer

Question- #18. Edible portion of muskmelon is?

(a). 60.
(b). 50.
(c). 47.
(d). 70.

See Answer

Question- #19. Apiin is found in…..?

(a). Cole crops.
(b). Broad bean.
(c). Celery.
(d). None of the above.

See Answer

Question- #20. Tomato genome size is?

(a). 800MB.
(b). 700MB.
(c). 600MB.
(d). 900MB.

See Answer

Question- #21. Which is not a rounded variety of brinjal?

(a). Pant Rituraj.
(b). Punjab bahar.
(c). Co- 1.
(d). Arka Navneet.

See Answer

Question- #22. Chromosome number of okra is?

(a). 150.
(b). 130.
(c). 90.
(d). 60.

See Answer

Question- #23. Scientific name of Indian Bean is?

(a). Vigna sinensis.
(b). Visia feba.
(c). Phaseolus vulgaris.
(d). Dolichos lablab.

See Answer

Question- #24. Wart disease in potato in India emerged from…..?

(a). Mumbai.
(b). Junagarh.
(c). Darjeeling.
(d). Chandigarh.

See Answer

Question- #25. How many types of gourds are present….?

(a). 1.
(b). 2.
(c). 3.
(d). 4.

See Answer

Question- #26. 2n number of musk-melon is?

(a). 22.
(b). 26.
(c). 24.
(d). 28.

See Answer

Question- #27. Punjab chhuhara is a..?

(a). Indeterminate variety of tomato.
(b). Semi determinate variety of tomato.
(c). Determinate variety of tomato.
(d). None of the above.

See Answer

Question 28. Which is susceptible to frost..?

(a). Tomato.
(b). Okra.
(c). Cucurbit.
(d). Brinjal.

See Answer

Question 29. Richest source of B-2 is..?

(a). Radish leaves.
(b). Radish Seed.
(c). Radish Root (edible portion).
(d). All of the above.

See Answer

Question 30. Potato was introduced in India..?

(a). 16th century.
(b). 17th century.
(c). 18th century.
(d). 19th century.

See Answer

Question 31. …. is important for potato?

(a). P.
(b). N.
(c). K.
(d). B.

See Answer

Question 32. Which is considered best for vegetable cultivation?

(a). Clay.
(b). Sandy.
(c). Clay.
(d). Sandy loam.

See Answer

Question 33. Irrigation just after planting potato tubers results in..?

(a). Tuber rotting.
(b). Early sprouting.
(c). Late sprouting.
(d). None of the above.

See Answer

Question 34. Which is suitable for greenhouse cultivation?

(a). Tomato.
(b). Chili.
(c). Cuc_mber.
(d). All of the above.

See Answer

Question 35. The agri-horticulture society of India was founded in..?

(a). 1920.
(b). 1720.
(c). 1820.
(d). 1620.

See Answer

Question 36. Bitterness in cuc_mber is due to..?

(a). Metaxenia.
(b). Alkaloids.
(c). Glucisides.
(d). None of the above.

Question 37. Protandry is found in..?

(a). Carrot.
(b). Sugar beat.
(c). Both a and b.
(d). Tomato.

See Answer

Question 38. Which is tree onion..?

(a). Allium variagatus.
(b). Allium alba.
(c). Allium napus.
(d). Alliumproliferum.

See Answer

Question 39. In pusa ruby (tomato) flowering to fruit set takes….?

(a). 40 days.
(b). 25 days.
(c). 35 days.
(d). 30 days.

See Answer

Question 40. Consider about cauliflower…

  1. Its origin is northern Mediterranean.
  2. Head is composed of inflorescence meristem.
  3. Inflorescence is known as cyme.
  4. Veronica is an orange cauliflower.
  5. Its origin is china.

(a). 1, 2 and 3 are true.
(b). 2, 3 and 4 are true.
(c). 3, 4 and 5 are true.
(d). All are true.

See Answer

Question 41. Blanching is an important process of..?

(a). Cabbage.
(b). Cauliflower.
(c). Knolkhol.
(d). All of the above.

See Answer

Question 42. The black heart of potato is caused by..?

(a). Co2 deficiency.
(b). O2 deficiency.
(c). Mn deficiency.
(d). Mo deficiency.

See Answer

Question 43. Vegetable forcing is..?

(a). On season vegetable production.
(b). Early season vegetable production.
(c). Late season vegetable production.
(d). Off season vegetable production.

See Answer

Question 44. The young shoots of asparagus are known as..?

(a). Stem.
(b). Leaves.
(c). Spears.
(d). Leafy head.

See Answer

Question 45. Which pair of vegetable crops belongs the same family..?

(a). Leek and onion.
(b). Taro and cassava.
(c). Turnip and artichoke.
(d). None of the above.

See Answer

Question 46. Which is not originated from India?

(a). Ivy gourd.
(b). Cuc_mber.
(c). Water melon.
(d). Snake gourd.

See Answer

Question 47. Scientific name of leaf mustard is..?

(a). Brassica juncea var. acephala.
(b). Brassica juncea var. cunefolia.
(c). Brassica juncea var. italica.
(d). None of the above.

See Answer

Question 48. Citric acid is present in..?

(a). Potato.
(b). Tomato.
(c). Beet root.
(d). All of the above.

See Answer

Question 49. The lDirectorate of Onion and Garlic Research is located at..?

(a). Amreli, Gujarat.
(b). Rajgurunagar, Maharashtra.
(c). Bahadurguda, Telangana.
(d). Shahjahanpur, Uttar Pradesh.

See Answer

Question 50. What is the quantity of allyl-propyl disulphide in onion?

(a). 0.05%.
(b). 0.5%.
(c). 0.005%.
(d). 0.0005%.

See Answer

Next Answer Link(s) After Each 5th MCQ

Question 51. The radish seeds are sown directly in the field because..?

(a). Seeds are small.
(b). This is a cash crop.
(c). It has tap root system.
(d). It is a leafy vegetable crop.

Question 52. Which is fodder radish?

(a). Raphanussativus var. sativus L.
(b). Raphanus sativus var. olifera.
(c). Raphanus sativus var. niger.
(d). Raphanus sativus var. moughi.

Question 53. The green shoulder in carrot is a common problem in..?

(a). Large root varieties.
(b). Small root varieties.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

Question 54. Which is true?

Crop and physiological disorders….

(a). Carrot – Forking.
(b). Potato – Hollow heart.
(c). Cauliflower – Whiptail.
(d). All of the above.

Question 55. Bolting is a physiological disorder of..?

(a). Carrot.
(b). Cabbage.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See Answer

Question 56. Which is the most nutritive vegetable among the Cole crops?

(a). Cabbage.
(b). Sprouting broccoli.
(c). Cauliflower.
(d). Knolkohl.

Question 57. The swollen edible portion of knolkohl is known as..?

(a). Knob.
(b). Node.
(c). Knot.
(d). Stem.

Question 58. The ideal depth for okra seeds for early and better germination is..?

(a). 3 – 4 cm.
(b). 1 – 2 cm.
(c). 0 – 1 cm.
(d). None of the above.

Question 59. What is the solanin content of potato in per 100gm?

(a). 3 mg.
(b). 5 mg.
(c). 1 mg.
(d). 2 mg.

Question 60. Which vegetable has anticancer properties?

(a). Potato.
(b). Tomato.
(c). Cabbage.
(d). Okra.

See Answer

Question 61. Cauliflower was introduced in India in the year..?

(a). 1822.
(b). 1823.
(c). 1824.
(d). 1819.

Question 62. The giant chillies are the richest source of..?

(a). Riboflavin.
(b). Vitamin C.
(c). Vitamin A.
(d). Thiamine.

Question 63. Which is non-pungent?

(a). Onion.
(b). Tomato.
(c). Radish.
(d). Chilli.

Question 64. The ICMR recommendation root and tuber crops per day is..?

(a). 75 g.
(b). 50 g.
(c). 80 g.
(d). 100 g.

Question 65. …. is a traditional vegetable crop?

(a). Sweet corn.
(b). Chilli.
(c). Cherry tomato.
(d). All of the above.

See Answer

Question 66. …. is a non-traditional vegetable crop?

(a). Asparagus.
(b). Potato.
(c). Onion.
(d). Gourd.

Question 67. Which type of soil is best for the vegetable crops..?

(a). Loam.
(b). Sandy loam.
(c). Clay.
(d). All of the above.

Question 68. Commonly, vegetable forcing is seen in..?

(a). European countries.
(b). African countries.
(c). Australia.
(d). Amricas.

Question 69. PDVR was upgraded as IIVR in the year..?

(a). 1997.
(b). 1998.
(c). 1999.
(d). 2000.

Question 70. The first F1 public sector hybrid..?

(a). Bottle gourd.
(b). Water melon.
(c). Pumpkin.
(d). Ridge gourd.

See Answer

Question 71. The family of top onion is..?

(a). Alliaceae.
(b). Aracaceae.
(c). Aizoaceae.
(d). Apiacae.

Question 72. Corms and cormels are the edible parts of..?

(a). Tannia.
(b). Elephant foot yam.
(c). Both a and b.
(d). Taro.

Question 73. Scientific name of parsley is..?

(a). Petroselinum crispum.
(b). Pastinaca sativa.
(c). Petroselinum crispumvar. tuberosum.
(d). None of the above.

Question 74. Vegetable crops with same family..?

(a). Palak and chard.
(b). Carrot and Endive.
(c). Leek and celery.
(d). Parsnip and Sea kale.

Question 75. The inflorescence type of moringa is..?

(a). Spike.
(b). Cyme.
(c). Panicle.
(d). Capitulum.

See Answer


Last Updated: 01-06-2021


Similar Posts

AGRICULTURE: Agriculture Multiple Choice Questions.

AGRONOMY: Agronomy Multiple Choice Questions.

ENTOMOLOGY: Entomology Multiple Choice Questions.

FLORICULTURE: Floriculture Multiple Choice Questions.

HORTICULTURE: Horticulture Multiple Choice Questions.

PATHOLOGY: Plant Pathology Multiple Choice Questions.

PHYSIOLOGY: Plant Physiology Multiple Choice Questions.

POST HARVEST TECHNOLOGY: PHT Multiple Choice Questions.



5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
M.Rakesh Kumar
3 months ago

my payment is done PDF is downloading thanks

Divya
Divya
8 months ago

Answer kya hai 1ka

admin
8 months ago
Reply to  Divya

It is ‘C’, Onion.