Plant-crops Physiological Disorders Multiple Choice Objective Questions

physiological-disorder
Malformation

‘Physiological Disorder’ is a type of plant disease. It may be caused by the deficiency of any specific micronutrient, or some other nonbiological factors.

This post, ‘Plant-crops Physiological Disorders Multiple Choice Objective Questions‘, is related with objective type MCQ from Agronomy (field crops), Pomology (fruit crops), Olericulture (vegetable crops), and Floriculture (flower crops).

Main SubjectPlant Pathology
Main TopicPlant-crops Physiological Disorders (Plant Disease Management)

INDEX: Plant Crops Physiological Disorders

Part 01Importance of The Topic
Part 02Physiological disorders of Agriculture/Horticulture crops
Part 03Topics of the Post
Part 04Multiple Choice Questions 

Also Read: Plant Pathology Multiple Choice and Questions

Part 01. Importance of The Topic

  • Memory based questions related with different agricultural competition exams.
  • Questions related, and relevant to Agriculture CET.
  • Questions related, and relevant to JRF.
  • Questions related, and relevant to SRF.
  • Questions related, and relevant to NET.
  • Questions related, and relevant to BHU.
  • Questions related, and relevant to IBPS AFO.
  • Questions related, and relevant to other competition exams (with same topic).

Part 02. Physiological disorders of Agriculture/Horticulture crops

2.1 Physiological disorders of field crops

  • Physiological disorders of rice.
  • Physiological disorder of wheat.

And, other important field crops.

2.2 Physiological disorders of fruit crops

  • Physiological disorders of mango.
  • Physiological disorder of guava.
  • Physiological disorders of banana.

And, other important fruit crops.

2.3 Physiological disorders of vegetable crops

  • Physiological disorders of potato.
  • Physiological disorder of tomato.
  • Physiological disorders of Cole crops.

And, other important vegetable crops.

2.4 Physiological disorders of flower crops

  • Physiological disorders of marigold.
  • Physiological disorder of rose.
  • Physiological disorders of chrysanthemum.

And, other important vegetable crops.

Part 03. Topics of the Post

This page includes Multiple Choice Questions from four topics. These topics are as follows:

  • Physiological disorders of field crops.
  • Physiological disorders of fruit crops.
  • Physiological disorders of vegetable crops.
  • Physiological disorders of flower crops.

Also Read: Plant Physiology Multiple Choice Questions

Part 04 Multiple Choice Questions

Also Read: Plant Pathology Mock Test

(A). Field Crops

Question 01. Bronzing in rice is due to the deficiency of..?

(a). Mn.
(b). Fe.
(c). Zn.
(d). B.

See Answer

Question 02. Khaira disease of rice is caused by..?

(a). Iron.
(b). Zinc.
(c). Boron.
(d). Manganese.

See Answer

Question 03. Excessive salt concentration in soil causes …. in rice?

(a). Alkalinity.
(b). Salt damage.
(c). Both.
(d). None of the above.

See Answer

Question 04. Which is not a non biological disease of rice..?

(a). Grain discoloration.
(b). Leaf chlorosis.
(c). Marginal scorching.
(d). Tip burning.

See Answer

Question 05. The management practice of tip burning of rice includes..?

(a). 0.5% boron.
(b). 0.5% manganese.
(c). 0.5% ferrus sulphate.
(d). 0.5% zinc sulphate.

See Answer

(B). Fruit Crops

Question 01. Malformation is a disorder of..?

(a). Papaya.
(b). Banana.
(c). Apple.
(d). None of the above.

See Answer

Question 02. Which type of malformation is more harmful..?

(a). Leaf malformation.
(b). Floral malformation.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See Answer

Question 03. For checking mango malformation, NAA should be applied..?

(a). During November.
(b). During December.
(c). During late September.
(d). During October.

See Answer

Question 04. The possible cause of mango malformation is..?

(a). Temperature.
(b). Deficiency of micronutrient.
(c). Both.
(d). None of the above.

See Answer

Question 05. Spongy tissue is a disorder in..?

(a). Pineapple.
(b). Mango.
(c). Jackfruit.
(d). Coconut.

See Answer

(C). Vegetable Crops

Question 01. …. tissues are affected in black heart of potato?

(a). Central.
(b). Outer.
(c). Entire.
(d). None of the above.

See Answer

Question 02. Black heart of potato is also known as..?

(a). Blackening.
(b). Black spot.
(c). Hallow heart.
(d). Brown heart.

See Answer

Question 03. Mahogany browning causes …. in potato?

(a). Spotting.
(b). Spongy tissue.
(c). Sweetening.
(d). Chilling injury.

See Answer

Question 04. The highest freezing point of potato is about..?

(a). 0 °C.
(b). -1 °C.
(c). 1 °C.
(d). 2 °C.

See Answer

Question 05. The well known cause of potato tuber greening is..?

(a). Deficiency of nitrogen.
(b). Exposing of developing tubers to direct sunlight.
(c). High dose of nitrogen.
(d). All of the above.

See Answer

(D). Floriculture Crops

Question 01. Calyx splitting is a problem in..?

(a). Tulip.
(b). Chrysanthemum.
(c). Carnation.
(d). Gladiolus.

See Answer

Question 02. Cultivars having …. petals are susceptible to calyx splitting?

(a). Too many.
(b). Less.
(c). No.
(d). All of the above.

See Answer

Question 03. Temperature becomes a cause of calyx splitting when it is..?

(a). Stable for a long time.
(b). Low persistent temperature for long time.
(c). High persistent temperature for long time.
(d). Varying.

See Answer

Question 04. Which is true about calyx splitting in carnation..?

(a). Calyx may split down half.
(b). Calyx may split down completely.
(c). Both a and b.
(d). Calyx may split down partial.

Question 05. Calyx splitting can be controlled by applying…

(a). Mancozeb.
(b). Borax.
(c). Spinosad.
(d). None of the above.

See Answer


This page, ‘Plant-crops Physiological Disorders Multiple Choice Objective Questions’, is updated regularly.

Keep visiting….

Last Updated: 21-04-2021.


SIMILAR POSTS

(1). Floriculture Multiple Choice Objective Questions and Answers

(2). Pomology (Fruit Science) Multiple Choice Questions and Answers: Agriculture Entrance Exams

(3). Olericulture: Vegetable Science Multiple Choice Questions and Answers: Agriculture Competitive Exams

(4). Post Harvest Technology Multiple Choice Questions and Answers: Agriculture Entrance Exam


RECENT POSTS

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *