Plant Physiology Multiple Choice Objective Questions and Answers: Agriculture Competitive Exams

Disclosure: This post may contain affiliate links, which means we may receive a commission if you click a link and purchase something that we recommended. Read more about Affiliate disclosure.


Introduction

Plant PhysiologyPlant Physiology is the study of inner activities of the plant. It is the ‘Body Functioning‘ of a plant, sometime, which can be noticed in the outer regions of the plant as an Indicator showing a plant’s body reaction as a result e. g., Physiological Dis-order.

Plant Physiology Multiple Choice Objective Questions and AnswersPlant Physiology is an important subject both in B. Sc. (Ag.) and M. Sc. (Ag.).

Multiple Choice Objective Questions from this subject are included in various Agriculture Competitive Exams e. g., CET, JRF, ICAR and other Agriculture Entrance Exams of different countries.


This Page is Updated

Last Updated: 20/05/2021 at 03:56 pm IST.

Number of Question Added 40, #36-75.


INDEX

S. NO.HEADINGSAction
1.PART 01: PURCHASE MCQ(S)
2.PART 02: PLANT PHYSIOLOGY MCQ(S)
Recommended Book>>Introductory Crop Physiology For B. Sc. Ag., M. Sc. Ag. and all others agricultural competition examsBuy Now

PART 01: PURCHASE MCQ(S)


PART 02: PLANT PHYSIOLOGY MCQ(S)

Question – #1. Which is a C4 plant?

(a). Soyabean.
(b). corn.
(c). pineapple.
(d). All of the above.

See Answer

Question – #2. Which is known as hatch-slack pathway?

(a). C2.
(b). C3.
(c). C4.
(d). None of the above.

See Answer

Question – #3. Reverse Kreb’s Cycle is found in?

(a). Bacteria.
(b). Higher plants.
(c). C4 plants.
(d). Fungus.

See Answer

Question – #4. Cruciferous type stomata is?

(a). Anisocytic.
(b). Actinocytic.
(c). Animocytic.
(d). diacytic.

See Answer

Question – #5. Which is true for Plant harmone?

(a). It is produced by the plant in a specific site.
(b). It is produced in each plant cell.
(c). Both ‘a’ and ‘b’.
(d). Only ‘b’ is true.

See Answer

Question- #6. Which is true?

(a). Primary xylem is formed from the vascular cambium.
(b). Secondary xylem is formed from the procambium xylem.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See Answer

Question- #7. Vessel element is found in?

(a). Xylem .
(b). Phloem.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See Answer

Question- #8. Vessel member is found in?

(a). Xylem.
(b). Phloem.
(c). Chloroplast.
(d). Non of the above.

See Answer

Question- #9. Which is continuous source of water in C4 cycle?

(a). Only Xylem.
(b). Only phloem
(c). Vascular tissue which consists both xylem and phloem.
(d). Stoma.

See Answer

Question- #10. Which is true about carbon fertilization effect?

(a). Increased rate of photosynthesis.
(b). Decreased rate of photosynthesis.
(c). Increased rate of carbon fixation.
(d). Decreased rate of carbon fixation.

See Answer

Question- #11. In photosynthesis oxygen is considered as?

(a). Main product.
(b). By product.
(c). Waste product.
(d). Non of the above.

See Answer

Question- #12. Function of chloroplast includes?

(a). Amino acid synthesis.
(b). Fatty acid synthesis.
(c). Immune response in plants.
(d). All of the above.

See Answer

Question- #13. Hidden hunger in plant is…..?

(a). in which plant shows deficiency symptoms.
(b). in which plant doesn’t show deficiency symptoms.
(c). in which plant needs supply of essential nutrients.
(d). in which plant doesn’t need supply of essential nutrients.

See Answer

Question- #14. Total water uptake by the plants in active water absorption is?

(a). 5%.
(b). 4%.
(c). 3%.
(d). 6%.

See Answer

Question- #15. Theory of active osmotic water absorption was given by?

(a). Atkins.
(b). Preistley.
(c). Both a and b.
(d). Thimann and Kramer.

See Answer

Question- #16. Which is a CAM plant?

(a). Mango.
(b). Tamarind.
(c). Kiwifruit.
(d). Pineapple.

See Answer

Question- #17. Inducible CAM plants use the following cycle?

(a). C3.
(b). C4.
(c). CAM.
(d). All of the above.

See Answer

Question- #18. Malic acid is stored in vacuoles by?

(a). CAM plants.
(b). C4 plants.
(c). C3 plants.
(d). All of the above.

See Answer

Question- #19. Upright growth of stem is an example of?

(a). Positive geo tropism.
(b). Negative geotropism.
(c). Photo tropism.
(d). Auxi-tropism.

See Answer

Question- #20. Metabolic inhibitor anti-transpirant is?

(a). ABA.
(b). Aspirin.
(c). Both a and b.
(d). Silicon.

See Answer

Question- #21. The upward movement of water in plant is known?

(a). Ascent of sap.
(b). The Ascent of water.
(b). Ascent of moisture.
(d). The Ascent of liquid water.

See Answer

Question- #22. Root pressure theory was given by?

(a). Godlewaski.
(b). J. C. Bose.
(c). Stephan Hales.
(d). Boehm.

See Answer

Question- #23. In C4 plants photosynthetic rate is..?

(a). Higher.
(b). Lower.
(c). Both a and b.
(d). Ultra low.

See Answer

Question- #24. Capability of fixing the Co2 lost in respiration is found in?

(a). C4 plants.
(b). C3 plants.
(c). CAM plants.
(d). All of the above.

Question- #25. R. Q. value of succulents is?

(a). 0.9.
(b). 0.8.
(c). 0.6.
(d). Only 0..

See Answer

Question- #26. Who is known father of plant physiology?

(a). W. Kuntis.
(b). Funk.
(c). Fisher.
(d). Stephen hales.

See Answer

Question- #27. In germinating seeds sugar is present as?

(a). Maltose.
(b). Glucose.
(c). Galactose.
(d). Fructose.

See Answer

Question- #28. For stratification seed is treated with….?

(a). Moist seeds with Low temperature.
(b). Only low temperature.
(c). Only moist micro-environment.
(d). Warm and moist micro-environment.

See Answer

Question- #29. The term vernalization was given by?

(a). Chailakyan.
(b). Emerson.
(c). Lysenko.
(d). Lewis.

See Answer

Question- #30. Best method of applying mineral against mineral deficiency is?

(a). Foliar spray.
(b). Root zone application.
(c). Soil application.
(d). Fertigation.

See Answer

Question- #31. Which is a physiological disorder?

(a). Leaf curl papaya.
(b). Gall midge rice.
(c). Greening of potato tubers.
(d). None of the above.

See Answer

Question- #32. The low concentration tonic is..?

(a). Hypertonic.
(b). Hypotonic.
(c). Isotonic.
(d). None of the above.

See Answer

Question 33. Chlorophyll mostly occur in..?

(a). Grana.
(b). Stroma.
(c). Chloroplast.
(d). Mitochondria.

See Answer

Question 34. Hill reaction take place in..?

(a). Grana.
(b). Grana of chloroplast.
(c). Stroma.
(d). None of the above.

See Answer

Question 35. Dark reaction take place in..?

(a). Mitochondria.
(b). Grana.
(c). Stroma.
(d). Stroma of chloroplast.

See Answer

Answer Link(s) After Each 10th MCQ

Question 36. Stephan Hales the resident of..?

(a). UK.
(b). USA.
(c). Germany.
(d). Poland.

Question 37. The concept of osmosis was given by..?

(a). Robert Young.
(b). Niel Ahle.
(c). Abbe Nollel.
(d). Jr. Remond.

Question 38. Turgor pressure is also known as..?

(a). Hydrostatic pressure.
(b). Hydrolic pressure.
(c). Hydro pressure.
(d). None of the above.

Question 39. The turgor pressure in plant is maintained by..?

(a). Stoma.
(b). Osmotic flow of water.
(c). Cell.
(d). All of the above.

Question 40. The pressure by the osmotic flow of water is..?

(a). Turgor.
(b). Turgidity.
(c). Cell wall pressure.
(d). None of the above.

See Answer

Question 41. Vovuole is a..?

(a). Cell bound organelle.
(b). Enzyme bound organelle.
(c). Protein bound organelle.
(d). Membrane bound organelle.

Question 42. A vacuole is surrounded by a membrane..?

(a). Protoplast.
(b). Cytoplast.
(c). Tonoplast.
(d). None of the above.

Question 43. Which is true..?

(a). Vascular cambium produces secondary xylem inwards, towards the pith, and secondary phloem outwards, towards the bark.
(b). It produces secondary xylem outwards, towards the pith, and secondary phloem outwards, towards the bark.
(c). Produces secondary xylem inwards, towards the pith, and secondary phloem inwards, towards the bark.
(d). It produces secondary xylem outwards, towards the pith, and secondary phloem intwards, towards the bark.

Question 44. The corck cambium gives rise to..?

(a). Epiderm.
(b). Periderm.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

Question 45. Meristem consists of …. cells?

(a). Undifferentiated.
(b). Differentiated.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

Question 46. Which is essential for the formation of cell wall?

(a). Mg.
(b). Fe.
(c). Ca.
(d). Co2.

Question 47. …. is the site of verbalization?

(a). Apical bud.
(b). Branches.
(c). Root.
(d). Stem bark.

Question 48. Vernalization is important for..?

(a). New flush.
(b). Fruiting.
(c). Both a and b.
(d). Flowering.

Question 49. For vernalization, plant needs..?

(a). Prolonged cold.
(b). Prolonged summer.
(c). Prolonged spring.
(d). None of the above.

Question 50. Generally, long day plant requires..?

(a). 10 hrs.
(b). 08 hrs.
(c). More than 14 hrs.
(d). Less than 14 hrs.

See Answer

Question 51. Generally, long day plant requires..?

(a). 10 hrs.
(b). 08 hrs.
(c). More than 12 hrs.
(d). None of the above.

Question 52. …. is fruit ripening agent?

(a). Auxin.
(b). GA.
(c). Ethylene.
(d). Cytokinin.

Question 53. The PGR ABA causes..?

(a). Seed hardening.
(b). Seed ripening.
(c). Both a and b.
(d). Seed dormancy.

Question 54. Which is true..?

Select right pair.

(a). Auxin – Dwarfing effect in plant.
(b). Cytokinin – Breaking seed dormancy.
(c). GA – Apical growth promoter.
(d). Cytokinin – Early senescence.

Question 55. Auxin helps in..?

(a). Development of roots.
(b). The development of leaves.
(c). Development of stem.
(d). The development of apical buds.

Question 56. Which is a plant growth inhibitor?

(a). AAA.
(b). Cytokinin.
(c). ABA.
(d). GA.

Question 57. Potato type stomata are mostly present in..?

(a). Lower surface of leaves.
(b). Upper surface of leaves.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

Question 58. …. transportation is done by the stomata of leaves?

(a). 70%.
(b). 80%.
(c). 90%.
(d). 50%.

Question 59. Generally, and mostly, stomata are present on..?

(a). Lower surface of leaves.
(b). Upper surface of leaves.
(c). Veins of leaves.
(d). None of the above.

Question 60. Photorespiration occurs during..?

(a). Day time.
(b). Mid day.
(c). Evening.
(d). Night.

See Answer

Question 61. Kreb’s Cycle is also known as..?

(a). Citric acid cycle.
(b). Tricarboxylic acid cycle.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

Question 62. Acetyl Coenzyme A takes participate in many biochemical reaction in..?

(a). Protein.
(b). Carbohydrates.
(c). Lipid metabolism.
(d). All of the above.

Question 63. The overall yield of energy-containing compounds from the Kreb’s cycle is..?

(a). 4 NADH, 2 FADH2, and 1 GTP.
(b). 3 NADH, 1 FADH2, and 1 GTP.
(c). 1 NADH, 2 FADH2, and 3 GTP.
(d). 3 NADH, 2 FADH2, and 2 GTP.

Question 64. There are basic …. steps in Kreb’s cycle?

(a). 6.
(b). 8.
(c). 10.
(d). 12.

Question 65. The another name of Calvin Cycle is..?

(a). Dark reaction.
(b). Light reaction.
(c). Water reaction.
(d). Heat reaction.

Question 66. The final product of glycolysis is..?

(a). Carbon dioxide.
(b). Water.
(c). Sugar.
(d). Pyruvate.

Question 67. Glycolysis produces..?

(a). 3 ATP.
(b). 2 ATP.
(c). 4 ATP.
(d). 1 ATP.

Question 68. The main site of glycolysis is..?

(a). Cytoplasm.
(b). Protoplast.
(c). Chlorophyll.
(d). Mitochondria.

Question 69. What is the role of casperian strip in plant?

(a). It support transpiration.
(b). Increase osmosis.
(c). Inhibits transpiration.
(d). Respiration is the major role.

Question 70. The term protoplast was coined by..?

(a). Hetch.
(b). Helmont.
(c). Hanstein.
(d). Schwann.

See Answer

Question 71. Sulphur dioxide is toxic to plant at concentration of..?

(a). 0.1 – 0.15.
(b). 0.15 – 0.2.
(c). 0.2 – 0.3.
(d). 0.3 – 0.5

Question 72. Potash deficiency results..?

(a). Thin shoots.
(b). Thick shoots.
(c). Long and thick shoots.
(d). All of the above.

Question 73. Citrus trees show die back symptoms during summer, due to the deficiency of..?

(a). Zinc.
(b). Iron.
(c). Boron.
(d). Copper.

Question 74. The blind cauliflowerd don’t have..?

(a). Terminal leaves.
(b). Terminal buds.
(c). Flower heads.
(d). Stem without vegetative parts.

Question 75. In flower crop like chrysanthemum, the light intensity affects..?

(a). Flower petals.
(b). Seed formation.
(c). Flower bud formation.
(d). All of the above.

See Answer


SIMILAR POSTS:

AGRICULTURE: Agriculture Multiple Choice Questions.

AGRONOMY: Agronomy Multiple Choice Questions.

ENTOMOLOGY: Entomology Multiple Choice Questions.

FLORICULTURE: Floriculture Multiple Choice Questions.

HORTICULTURE: Horticulture Multiple Choice Questions.

PATHOLOGY: Plant Pathology Multiple Choice Questions.

POST HARVEST TECHNOLOGY: PHT Multiple Choice Questions.



0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments