Pomology (Fruit Science) Multiple Choice Questions and Answers: Agriculture Entrance Exams

Pomology MCQ’sPomology or Fruit Science is one of the major subject in Horticulture along with Olericulture (Vegetable Science) and Floriculture. Pomology Multiple Choice Questions have very important place in Vegetable Science Entrance Exams as well as Other Agriculture Competition Exams e. g., Pre Agriculture Test (PAT), Agriculture Eligibility Test, CET For M. Sc. Ag., and Ph. D.


This Page is Updated

Last Updated: 22/04/2021 at 04:45 pm, IST.

Number of Questions Added: 5.


INDEX

S. NO.HEADINGSAction
1.PART 01: PURCHASE MCQ(S)
2.PART 02: Online Mock Test 100 MCQ @15.00 INRPayNow
Free Mock TestTake Quiz
3.PART 03: POMOLOGY MCQ(S)
*NOTE: Each time 100 new MCQ (MT) after successful payment.

PART 01: PURCHASE MCQ(S)

Pomology E-book

E-book EditionNo. of QuestionsAction
Edition 01100 MCQ @15.00 Buy Now
Edition 02150 MCQ @20.00Buy Now
Edition 03200 MCQ @30.00Buy Now
Edition 04250 MCQ @35.00Buy Now
High Quality PDF from Krishi Coaching

(B). ICAR/SRF, 2015-16 Memory Based MCQ(S)

>>Pay Now<<


(C). Cultivation Practice of Fruit-Crops

NOTE: Questions from this blog post are not included in the E-BOOK placed for Sale!

>>Pay Now<<


PART 02: Online Mock Test

(1). Free Mock TestTake Quiz
(2). 100 MCQ @15.00 INR>>PayNow<<

*Note– Each New Payment for Mock Test is eligible for New Test with 100 New Questions each time.

A password protected link will be sent after successful payment for Online Mock Test.


PART 03: POMOLOGY MCQ

[DISCLAIMER: This Page doesn’t include any copyrighted material(s).

Resemblance with any ‘Question Set’ from this Page may be due to – ‘The Common Words and Sentences are not the subject of Copy Right’.

All questions are prepared by the authors of the site.]

Starting……

(A). GENERAL POMOLOGY MCQ

Question 01. Which is known as ‘Poor Man’s Cusp’?

(a). Brinjal.
(b). Tomato.
(c). Bottle gourd.
(d). Pumpkin.

See Answer

Question 02. Red colour of chilli is due to?

(a). Capsanthin.
(b). Capsorbin.
(c). Both ‘a’ and ‘b’.
(d). Only Capsanthin.

See Answer

Question 03. EMS-8 is the mutant variety of?

(a). French bean.
(b). Okra.
(c). Cowpea
(d). Pea.

See Answer

Question 04. CPRI is situated in which state?

(a). Haryana.
(b). Uttrakhand.
(c). Himachal Pradesh.
(d). Punjab.

See Answer

Question 05. According to photoperiodism which is a long day plant?

(a). Turnip.
(b). Sweet potato.
(c). French bean.
(d). Brinjal.

See Answer

Question 06. Which is the causing agent of citrus dieback?

(a). Colletotrichum gloeosporiodides.
(b). Botyryodiplodia theobromae.
(c). Both a and b.
(d). Xanthomas campestris pv citri.

See Answer

Question 07. Indicator plant of Tristeza in citrus is?

(a). Acid lime.
(b). Kinnow.
(c). Tahiti lime.
(d). Satsuma.

See Answer

Question 08. Kagzi gonda is a variety of?

(a). Phalsa.
(b). Java plum.
(c). Fig.
(d). Bael.

See Answer

Question 09. Heavy pruning is needed for?

(a). Ber.
(b). Mango.
(c). Peach.
(d). Papaya.

See Answer

Question 10. Which is a fruit thinning agent?

(a). 2,4- D.
(b). Ethylene.
(c). ABA.
(d). Ethephone.

See Answer

Question 11. What is purpose of dehorning?

(a). To increase fruiting.
(b). To induce flowering.
(c). To induce branching.
(d). To induce spurs.

See Answer

Question 12. Hot water scarification is needed from?

(a). Peach.
(b). Walnut.
(c). Ber.
(d). Guava.

See Answer

Question 13. Seeds are developed from?

(a). Ovary.
(b). Ovule.
(c). Nucleus.
(d). All of the above.

See Answer

Question 14. Bottom heat technique is done in?

(a). Olive.
(b). Pear.
(c). Aonla.
(d). Lemon.

See Answer

Question 15. Scientific name of bread fruit is?

(a). Artocarpus altilis.
(b). Artocarpus lakoocha.
(c). Artocarpus heterophyllus.
(d). Artocarpus hirsuta.

See Answer

Question 16. What happens when climacteric fruit ripens?

(a). Cellular respiration increases. (b)Cellular respiration decreases.
(c). Neither increases nor decreases.
(d). Non of the above.

See Answer

Question 17. Which is not a non-climacteric fruit.

(a). Grapes.
(b). Citrus.
(c). Strawberries.
(d). Banana.

See Answer

Question 18. Which is not a type of pruning?

(a). Pollarding.
(b). Vista.
(c). Formative.
(d). Topiary.

See Answer

Question 19. Pollarding of tree produces….

(a). Single branch.
(b). Directional branches.
(c). Dense branches.
(d). Thin branches.

See Answer

Question 20. Dog ridge is a root stock of….?

(a). Peach.
(b). Pear.
(c). Pineapple.
(d). Grapes.

See Answer

Question 21. High-salt tolerant fruit plant is?

(a). Anola.
(b). Lemon.
(c). Strawberry.
(d). Grapefruit.

See Answer

Question 22. Number of plants/ha in square system will be more in…?

(a). Guava.
(b). Custard apple.
(c). Peach.
(d). Avocado.

See Answer

Question 23. Question which is a method of division in fruit plants?

(a). Rhizomes.
(b). Offsets.
(c). Crowns.
(d). All of the above.

See Answer

Question 24. Mound layering is applied in….?

(a). Guava.
(b). Apple.
(c). Pear.
(d). All of the above.

See Answer

Question 25. Hypanthodium type inflorescence is found in?

(a). Guava.
(b). Ber.
(c). Fig.
(d). Coconut.

See Answer

Question 26. Waard of Garden Merit is geven by…..?

(a). RHS, UK.
(b). IARI, India.
(c). UN, Netherlands.
(d). CU, London.

See Answer

Question 27. Which is known as poorman’s fruit?

(a). Mango.
(b). Lychee.
(c). Coconut.
(d). Ber.

See Answer

Question 28. Edible part of ber is..?

(a). Mesocarp.
(b). Endosperm.
(c). Thalamus.
(d). Pericarp.

See Answer

Question 29. Sweetest variety of mango is..?

(a). Amrapali.
(b). Sindhu.
(c). Chausa.
(d). Totapari.

See Answer

Question 30. Apple is propagated by..?

(a). Shield budding.
(b). Grafting.
(c). Both a and b.
(d). Cutting.

See Answer

Question 31. A good quality mango variety should have TSS of..?

(a). 10%.
(b). 20%.
(c). 30%.
(d). 40%.

See Answer

Question 32. Seedless variety of mango is..?

(a). Ratna.
(b). Alphonso.
(c). Sindhu.
(d). Amrapali.

See Answer

Question 33. Which is suitable option as intercropping in a young orchard?

(a). Short duration fruit crop.
(b). Field crop.
(c). Short duration legume.
(d). Fodder crops.

See Answer

Question 34. Objective(s) of growing intercrops in an orchard is/are..?

(a). Increasing soil fertility.
(b). To check soil erosion.
(c). To get additional farm income.
(d). All of the above.

See Answer

Question 35. Consider about peach and nectarines…..

  1. Family is same.
  2. Fruits of peach have hairs on surface.
  3. Fruits nectarines have have hairs on surface.
  4. Family is different.

Choose right answer

(a). 1 and 2 are true.
(b). 1 and 3 are true.
(c). 2 and 3 are true.
(d). 2 and 4 are true.

See Answer

Question 36. The 2n of almond is..?

(a). 15.
(b). 14.
(c). 16.
(d). 12.

See Answer

Question 37. P. friedrichthalinum rootstock of guava is..?

(a). Resistant to dieback.
(b). Resistant to wilt.
(c). Resistant to fruit rot.
(d). Resistant to nematode.

See Answer

Question 38. Garcinia indica is scientific name of..?

(a). Kokum.
(b). Durian.
(c). Kiwi.
(d). Persimmon.

See Answer

Question 39. Kokum is native to..?

(a). Eastern Ghat.
(b). Western Ghat.
(c). Himalaya.
(d). Central plateau.

See Answer

Question 40. Which is SAU based a AICRP on fruits?

(a). Department of Fruit Science, Punjab Agricultural University, Ludhiana.
(b). Indian Institute of Horticultural Research (IIHR), Bengaluru
(c). Department of Horticulture, College of Agriculture (CAU), Imphal.
(d). Agharkar Research Institute, (MACS), Pune.

See Answer

Question 41. The current officer in charge of IIHR is..?

(a). Dr. M. Nagesh.
(b). Dr. R. K. Deshai.
(c). Dr. M. R. Dinesh.
(d). Dr. Y. S. Bhattacharya.

See Answer

Question 42. William and Jargonelle are the varieties of..?

(a). Peach.
(b). Pear.
(c). Almond.
(d). Cashew.

See Answer

Question 43. ….. meter is the commercial planting distance adopted in peach cultivation?

(a). 3 × 3.
(b). 4 × 4.
(c). 5 × 5.
(d). 6 × 6.

See Answer

Question 44. Which is a form of nut?

(a). Nibbed and flaked.
(b). Ground and halved.
(c). Whole and desiccated.
(d). All of the above.

See Answer

Question 45. There are two types of copra made in India, one is edible, and another is..?

(a). Grinding.
(b). Milling.
(c). Mixing.
(d). None of the above.

See Answer

Question 46. Area covered by mango crop is..?

(a). 37.60%.
(b). 36.60%.
(c). 35.60%.
(d). 38.60%.

See Answer

Question 47. Heading back is a type of..?

(a). Heavy pruning.
(b). Light pruning.
(c). Moderate pruning.
(d). None of the above.

See Answer

Question 48. In orchard management, evergreen trees are kept..?

(a). Front.
(b). Behind.
(c). Mixed.
(d). Any of the above.

See Answer

Question 49. Training system applied for pear is..?

(a). Central leader.
(b). Open centre.
(c). Bush.
(d). Modified central leader.

See Answer

(B). NUTRITIONAL VALUE MCQ

Question 01. Badam Rogan is extracted from..?

(a). Raisin.
(b). Walnut.
(c). Cashewnut.
(d). Almond.

See Answer

Question 02. Chief source of vitamin ‘B1’..?

(a). Banana.
(b). Cashewnut.
(c). Plum.
(d). All of the above.

See Answer

Question 03. Richest source of calcium among following fruits..?

(a). Raisin.
(b). Karonda.
(c). Almond.
(d). Walnut.

See Answer

Question 04. Richest source of phosphorus among following fruits..?

(a). Cashewnut.
(b). Almond.
(c). Walnut.
(d). Ber.

See Answer

Question 05. …. is the richest source of iron?

(a). Karonda.
(b). Dates.
(c). Ber.
(d). Cashewnut.

See Answer


Last Updated: 22-04-2021

This page is updated regularly, keep visiting….


SIMILIAR POSTS:

AGRICULTURE: Agriculture Multiple Choice Questions.

AGRONOMY: Agronomy Multiple Choice Questions.

ENTOMOLOGY: Entomology Multiple Choice Questions.

FLORICULTURE: Floriculture Multiple Choice Questions.

HORTICULTURE: Horticulture Multiple Choice Questions.

PATHOLOGY: Plant Pathology Multiple Choice Questions.

PHYSIOLOGY: Plant Physiology Multiple Choice Questions.

POST HARVEST TECHNOLOGY: PHT Multiple Choice Questions.



5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Moti Ram
Moti Ram
18 days ago

Verybnice

trackback

[…] Part 02 Pomology MCQ […]

Maya devi
Maya devi
3 months ago

I have not find any pdf after payment