Soil Science Multiple Choice Questions And Answers:: Agriculture Entrance/Competitive Exams

Soil Science

About – Soil Science is the science of study of soil and its relation with plants which is known as Soil-Plant-Relationship.

Soil Science Multiple Choice Questions

Soil Science Multiple Choice Questions are the set of many objective type questions inside a question booklets in different agricultural entrance exams.

In this page we are going to udate some MCQ(S), related to soil science, regularly.

The Soil Science Competitive Entrance Exam List:

  • National Eligibility Test.
  • Common Entrance Test or CET.
  • Pre Agriculture Tests.
  • CET for M. Sc.
  • CET for Ph.D.

This Page is Updated

Last Updated: Saturday, 29-07-2021 at 10:29 am, IST.

No. of Questions Added: 10. In section A. From 41-50.


S. NO.HEADINGSAction
1.PART 01: Purchase MCQS
2.PART 02: Online Mock Test 100 MCQ @15.00 INRPayNow
3.PART 03: Soil Science MCQS

PART 01: Purchase MCQ

(1). SOIL SCIENCE MCQ(S) 250 @25.00 INR

NOTE: Questions from this blog post are not included in the E-BOOK placed for Sale!


PART 02: Online Mock Test

(1). 100 MCQ @15.00 INR>>PayNow<<

PART 03: Soil Science MCQ

IBPS AFO Online Mock Test, 500 MCQ @35.00 INR

Read details


SECTION A: General

Question- #1. Source of Mg is?

(a). Orthoclase.
(b). Micas.
(c). Dolomite.
(d). Magnetite.

See Answer

Question- #2. Contrast to pedzolization is?

(a). Laterization.
(b). Gleization.
(c). Pedoturbation.
(d). Eluviation.

See Answer

Question- #3. Edaphology is a….?

(a). Latin word.
(b). Greek word.
(c). Swedish.
(d). Non of the above.

See Answer

Question- #4. Maximum eluviation is found in?

(a). E.
(b). A2.
(c). Both a and b.
(d). AB/EB.

See Answer

Question- #5. Size of fine sand is?

(a). 0.02 – 0.2.
(b). 0.2 – 2.
(c). 0.002.
(d). 0.02 – 0.002.

See Answer

Question- #6. Water holding capacity is low?

(a). Clay soil.
(b). Loam soil.
(c). Gravel.
(d). Sandy soil.

See Answer

Question- #7. First manufactured fertilizer in India is..?

(a). SSP.
(b). DSP.
(c). Urea.
(d). Phosphate.

See Answer

Question- #8. Recently formed soil order is..?

(a). Histosol.
(b). Entisol.
(c). Alfisol.
(d). Ultisols.

See Answer

Question- #9. Clay soil should have..?

(a). 40% clay.
(b). 20% clay.
(c). 35% clay.
(d). 30 % clay.

See Answer

Question 10. First manufactured fertilizer in India is..?

(a). Urea.
(b). CAN.
(c). SSP.
(d). Non of the above.

See Answer

Question 11. The crop which absorb the ammoniacal form directly..?

(a). Paddy.
(b). Potato.
(c). Both a and b.
(d). Wheat.

See Answer

Question 12. Major source of P is..?

(a). Apatite.
(b). Orthoclase.
(c). Tourmaline.
(d). Olivine.

See Answer

Question 13. Major source of P is..?

(a). Apatite.
(b). Orthoclase.
(c). Tourmaline.
(d). Olivine.

See Answer

Question 14. Major source of Mo is..?

(a). Apatite.
(b). Feldspars.
(c). Quartz.
(d). Olivine.

See Answer

Question 15. Major source of K is..?

(a). Orthoclase.
(b). Apatite.
(c). Feldspars.
(d). Quartz.

See Answer

Question 16. C. E. C. (C mol (P+)/kg of vermiculite is..?

(a). 50 – 70.
(b). 75 – 80.
(c). 80 – 150.
(d). >150.

See Answer

Question 17. P in FYM is..?

(a). 0.1%.
(b). 0.2%.
(c). 0.3%.
(d). 0.4%.

See Answer

Question 18. Fastest N fixing plant is?

(a). Sesbania.
(b). Sunhemp.
(c). Clover.
(d). Lupin.

See Answer

Question 19. Nitrogen % in cotton crop is..?

(a). 4.5%.
(b). 5.5%.
(c). 6.5%.
(d). 7.5%.

See Answer

Question 20. Which is known as kisan khad?

(a). CAN.
(b). MOP.
(c). DAP.
(d). Non of the above.

See Answer

Question 21. The pore space percentage is highest in….?

(a). Sandy loam surface soil.
(b). Clay surface soil.
(c). Sandy loam lower space.
(d). Clay soil lower space.

See Answer

Question 22. Chlorites are silicates of..?

(a). Fe with Al.
(b). Mg with Fe.
(c). Mg with Al.
(d). Mg with Al and Fe.

See Answer

Question 23. Which type of soil water is most useful for plants?

(a). Hygroscopic.
(b). Capillary water.
(c). Both a and b.
(d). Gravitational water.

See Answer

Question 24. Which is natural soil erosion?

(a). Hydrological erosion.
(b). Wind erosion.
(c). Geological erosion.
(d). Site specific erosion.

See Answer

Question 25. Diara lands are..?

(a). Area flooded by heavy rain.
(b). Area created by sand storms.
(c). Area by flooded by canal water.
(d). Area located on either side of river get flooded every year.

See Answer

Question 26. …. is the process of moving out of sesquioxide?

(a). Pedozolization.
(b). Pedoturbation.
(c). Pedonization.
(d). Non of the above.

See Answer

Question 27. The organic soil should have at least.. OM?

(a). 30%.
(b). 20%.
(c). 15%.
(d). 10%.

See Answer

Question 28. The diameter of clay particle is..?

(a). .02 mm.
(b). .002 mm.
(c). .0002mm.
(d). .2 mm.

See Answer

Question 29. The particle density of most of the soil is..?

(a). 2.65 g/cc.
(b). 2.45 g/cc.
(c). 2.66 g/cc.
(d). 2.55 g/cc.

See Answer

Question 30. Kaolinite is a type of..?

(a). 1:1 mineral.
(b). 1:2 mineral.
(c). 2:1 mineral.
(d). 1:1:1 mineral.

See Answer

Question 31. Olivine is the major source of..?

(a). Mo.
(b). B.
(c). K.
(d). P.

Question 32. Which is least resistant to weathering?

(a). Dolomite.
(b). Calcite.
(c). Quartz.
(d). Apatite.

Question 33. Pedoturbation is..?

(a). Process of weathering.
(b). Process of soil adhesion.
(c). Process of soil mixing.
(d). Non of the above.

Question 34. Is crumby soil structure best for cultivation?

(a). Yes.
(b). No.
(c). For a specific crop only.
(d). It is very hard type of soil.

Question 35. Pore space is highest in..?

(a). Loam soil.
(b). Sandy soil.
(c). Sandy loam.
(d). Clay soil.

See Answer

Question 36. If the land slope is <2%, then …. measures are taken?

(a). Agronomical.
(b). Mechanical.
(c). Both a and b.
(d). No measures are required.

See Answer

Question 37. The land capability class suitable for crop cultivation is..?

(a). II.
(b). III.
(c). IV.
(d). V.

See Answer

Question 38. Which is not true about soil?

(a). It is a medium of plant growth.
(b). It is a modifier of earth’s atmosphere.
(c). It is a habitat of organisms.
(d). All options are true.

See Answer

Question 39. The topsoil of most upland soil contains …. soil organic matter?

(a). 5 – 10%.
(b). 1- 6%.
(c). 18 – 20%.
(d). None of the above.

See Answer

Question 40. Which is a class of humic acid substances?

(a). Fulvic acid.
(b). Humic acid.
(c). Humin.
(d). All of the above.

See Answer

Question 41. Which one of the following pairs is correctly matched?

(a). Alluvial soil – Calcareous.
(b). Alkali soil – pH – 9.5.
(c). Laterite soil – Dominant in Northern plains.
(d). Black soil – Kaolinite rich soil.

See Answer

Question 42. What are the characteristics of peat soils?

(a). Black, heavy and neutral.
(b). Black heavy and acidic.
(c). Black, light and basic.
(d). Yellow, light and acidic.

See Answer

Question 43. Depending upon electrical conductivity and sodium contents of their solution extract the salt affected soils are divided into …. classes?

(a). Two.
(b). Four.
(c). Three.
(d). Five.

See Answer

Question 44. Urea hydrolysis in the soil produces..?

(a). Amide.
(b). Ammonium nitrate.
(c). Both a and b.
(d). Uric acid.

See Answer

Question 45. Which is best for vegetable cultivation?

(very common question)

(a). Sandy loam.
(b). Sandy.
(c). Clay.
(d). Clay loam.

See Answer

Question 46. Which of the following compounds can make the colour of the soil white?

(a). Iron oxide.
(b). Zinc.
(c). Calcite.
(d). Iron ore.

See Answer

Question 47. With the increase in moisture content of soil..?

(a). Volatilization of ammonia in soil increases.
(b). Volatilization of ammonia in soil decreases.
(c). Volatilization doesn’t occur.
(d). None of the above.

See Answer

Question 48. The draining of the land is..?

(a). Evacuating the land.
(b). Filling the land.
(c). Degrading the land.
(d). Developing the land.

See Answer

Question 49. Which will change in case of cultivation practice?

(a). Soil texture.
(b). Soil colour.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See Answer

Question 50. The microbial fraction causes?

(a). Ammonium fraction in soil.
(b). Phosphate fraction in soil.
(c). Zinc fraction.
(d). Iron fraction.

See Answer

SECTION B: Soils Of India

Question 01. Alluvial soil deficient in..?

(a). N.
(b). P.
(c). K.
(d). All of the above.

See Answer

Question 02. Laterite soils are..?

(a). Alfisols.
(b). Entisols.
(c). Ultisols.
(d). Vertisols.

See Answer

Question 03. Laterite soil occupy …. Mha of the total geographic area of India?

(a). 15.
(b). 25.
(c). 35.
(d). 10.

See Answer

Question 04. Black soil is ideal for..?

(a). Sunhemp.
(b). Jute.
(c). Cotton.
(d). All of the above.

See Answer

Question 05. Which is rightly matched?

(a). Black soil – S-W India.
(b). Alluvial soil – South India.
(c). Laterite soil – North India.
(d). Desert soil  – Found in eastern ghat.

See Answer

Question 06. Rock phosphate and press mud can be used to treat..?

(a). Acid soil.
(b). Saline soil.
(c). Alkali soil.
(d). All of the above.

See Answer

Question 07. High salt tolerant crop..?

(a). Oat.
(b). Urd.
(c). Sugarbeet.
(d). Pea.

See Answer

Question 08. Salt sensitivity fruit crop..?

(a). Date palm.
(b). Apple.
(c). Banana.
(d). None of the above.

See Answer

Question 09. Maximum leaching take place in..?

(a). Black soil.
(b). Red soil.
(c). Desert soil.
(d). Laterite soil.

See Answer

Question 10. …. is the inherent capacity of soil?

(a). Soil fertility.
(b). Soil productivity.
(c). Both.
(d). None of the above.

See Answer

Question 11. Rice and potato prefer..?

(a). Saline soil.
(b). Alkali soil.
(c). Acidic soil.
(d). All of the above.

See Answer

Question 12. The essentiality of elements was given in..?

(a). 1939.
(b). 1938.
(c). 1940.
(d). 1937.

See Answer

Question 13. The Indo-Gangatic soils deficient in..?

(a). Lime.
(b). Zn.
(c). K.
(d). Phosphoric acid.

See Answer

Question 14. Histosol must contain..?

(a). 20% organic matter.
(b). 25% organic matter.
(c). 30% organic matter.
(d). More than 30% organic matter.

See Answer

Question 15. The pH value varies maximum up to..?

(a). 10.
(b). 8.
(c). 14.
(d). 11.

See Answer

Question 16. LUP centre is located at/in..?

(a). Nagpur.
(b). Jabalpur.
(c). Ranchi.
(d). Delhi.

See Answer

Question 17. …. analysis is done by Stock’s law?

(a). Chemical analysis of soil.
(b). Mechanical analysis of soil.
(c). Physical analysis of soil.
(d). None of the above.

See Answer

Question 18. Stock’s law is based on..?

(a). Drag force.
(b). Frictional force.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See Answer

Question 19. The soil particle classification of India is based on..?

(a). ISSS.
(b). USDA.
(c). Australian Soil Classification.
(d). All of the above.

See Answer

Question 20. The fertile horizon is..?

(a). O.
(b). E.
(c). B.
(d). A.

See Answer

Question 21. The bulk density of soil is..?

(a). Weight of oven dried soil/Volume of soil solid.
(b). Weight of oven dried soil/Volume of soil pores.
(c). Volume of soil pores/Weight of oven dried soil
(d). Weight of oven dried soil/Volume of soil solid and weight of soil pores.

See Answer

Question 22. The particle density of soil includes..?

(a). Volume of soil solid.
(b). Volume of soil pores.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See Answer

Question 23. Dokuchalev was a..?

(a). Australian geologist.
(b). American geologist.
(c). German geologist.
(d). Russian geologist.

See Answer

Question 24. Exfoliation is..?

(a). Breaking down of soil.
(b). Formation of soil.
(c). Breaking down of rock.
(d). Formation of rock.

See Answer

Question 25. Which is a primary minerals?

(a). Mica.
(b). Feldspar.
(c). Quartz.
(d). All of the above.

See Answer

Question 26. Which is truly matched..?

(a). Granite – Metamorphic rock.
(b). Lime stone – Sedimentary rock.
(c). Marble – Sedimentary rock.
(d). Basalt – Igneous rock.

See Answer

Question 27. Petrology studies..?

(a). Soil.
(b). Rock.
(c). Both.
(d). None of the above.

See Answer

Question 28. Which is a subdivision of petrology..?

(a). Igneous.
(b). Sedimentary.
(c). Metamorphic.
(d). All of the above.

See Answer

Question 29. Solum is..?

(a). A and O horizon.
(b). B and E horizon.
(c). A and B horizon.
(d). O and E horizon.

See Answer

Question 30. Regolith is..?

(a). A and B horizon.
(b). A, B and C horizon.
(c). O, E and B horizon.
(d). B, E and A horizon.

See Answer

Question 31. …. is the most dominant soil order of India?

(a). Histosol.
(b). Vertisol.
(c). Entisol.
(d). None of the above.

See Answer

Question 32. Who discovered the Mo first time..?

(a). Arnon and Stout.
(b). W. Albrecht.
(c). Carl Wilhelm Scheele.
(d). P. E. Brown.

See Answer

Question 33. …. is most recommended fertilizer for alkali soil..?

(a). Ammonium nitrate.
(b). Ammonium sulphate.
(c). Ammonium chloride.
(d). Ammonium phosphate.

See Answer

Question 34. The Shoemaker’s method appears to be adequate for indicating …. of soils regardless of extractable (soluble) Al present.

(a). Phosphorus needs.
(b). Lime needs.
(c). Salt needs.
(d). Gypsum needs.

See Answer

Question 35. Which acts as cementing agent..?

(a). Fe.
(b). Al.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See Answer


Last Updated: Wednesday, 29-07-2021.

Question Added: 10. In Section A. From 41-50.

This page is updated regularly, keep visiting….


SIMILAR POSTS

AGRICULTURE: Agriculture Multiple Choice Questions.

AGRONOMY: Agronomy Multiple Choice Questions.

ENTOMOLOGY: Entomology Multiple Choice Questions.

FLORICULTURE: Floriculture Multiple Choice Questions.

HORTICULTURE: Horticulture Multiple Choice Questions.

PATHOLOGY: Plant Pathology Multiple Choice Questions.

PHYSIOLOGY: Plant Physiology Multiple Choice Questions.

POST HARVEST TECHNOLOGY: PHT Multiple Choice Questions.

OLERICULTURE: Vegetable Science Multiple Choice Questions.

POMOLOGY: Fruit Science Multiple Choice Questions.



4 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Tarun Kumar
Tarun Kumar
6 months ago

These are good questions. Thanks.